Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
-
Ispanija
-
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
-
Japonija
-
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
-
Brazilija
-
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
-
Kanada
-
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
-
Puerto Rikas
-
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
-
JAV
-
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
-
Graikija
-
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
-
Australija
-
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
-
Prancūzija
-
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
-
Vokietija
-
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
-
Serbija
-
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
-
Pietų Sudanas
-
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
-
Brazilija
-
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
-
Graikija
-
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
-
Ispanija
-
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
-
Vokietija
-
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
-
JAV
-
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
-
Pietų Sudanas
-

EURO 2024 D grupės apžvalga ir superkompiuterio prognozė: vieni iš turnyro favoritų ir kitos trys stiprios komandos

2024.06.11 08:00
EURO 2024 D grupė | Scanpix nuotr.

EURO 2024 D grupė | Scanpix nuotr.

  2024 m. Europos futbolo čempionatas jau ne už kalnų, o prieš prasidedant futbolo šventei kviečiame susipažinti su grupėmis ir visomis 24 čempionate dalyvausiančiomis komandomis.

D grupė: Austrija, Prancūzija, Nyderlandai, Lenkija

D grupės tvarkaraštis:

Birželio 16, 16.00 val.: Lenkija – Nyderlandai

Birželio 17, 22.00 val.: Austrija – Prancūzija

Birželio 21, 19.00 val.: Lenkija – Austrija

Birželio 21, 22.00 val.: Nyderlandai – Prancūzija

Birželio 25, 19.00 val.: Nyderlandai – Austrija

Birželio 25, 19.00 val.: Prancūzija – Lenkija

Austrija

Vyriausiasis treneris: Ralfas Rangnickas

Svarbiausias žaidėjas: Michaelis Gregoritschas

Žaidėjas, kurį verta stebėti: Kevinas Danso

FIFA reitingas: 25

Geriausias pasirodymas Europos čempionate: Aštuntfinalis (2020 m.)

Pasirodymas EURO 2020: Aštuntfinalis

Michaelis Gregoritschas | Scanpix nuotr.

Michaelis Gregoritschas | Scanpix nuotr.

Nuo 1954 m. visuose turnyruose pasitraukusi po grupių etapo, Austrija savo prakeiksmą nutraukė EURO 2020 turnyre bei pateko į aštuntfinalį.

Šią vasarą austrai pasitinka puikios formos, po to, kai užėmė antrą vietą, nusileidę tik Belgijai.

Ralfas Rangnickas atsisakė Miuncheno „Bayern“ pasiūlymo ir liko vadovauti Austrijai, kuri nepralaimi jau septynerias rungtynes iš eilės, iš kurių laimėjo net šešias.

Michaelis Gregoritschas pastaruoju metu įgijo puikią sportinę formą ir kovo mėnesio rungtynėse prieš Turkiją pelnė net 3 įvarčius, o „Freiburg“ puolėjui talkins Marko Arnautovičius, kuris neseniai iškovojo „Serie A“ čempiono titulą.

„Premier“ lygos klubų susidomėjimo sulaukęs Kevinas Danso vadovaus gynybai. Galinės linijos pagrindinis žaidėjas ir kapitonas Davidas Alaba patyrė pakinklės sausgyslės trauma, tačiau jis į turnyrą vyks kaip nežaidžiantis Austrijos rinktinės kapitonas ir sieks toliau išlaikyti komandą vieningą.

Stiprybės: Ankstyvi įvarčiai. Austrija įmušė greičiausią įvartį per 152 tarptautinio futbolo metus, kai kovo mėnesį Baumgartneris rungtynėse su Slovakija pasižymėjo vos po 6 sekundžių. Po kelių dienų Xaveris Schlageris mače su Turkija pasižymėjo vos po 103 sekundžių.

Jų aktyvus stilius yra ištobulintas komandai, kuri susirenka tik kas kelis mėnesius. Taip pat jie yra puikios formos ir laimėjo šešerias rungtynes iš eilės ir ši pergalių serija nutrūko tik birželio 8-ą, kai jie sužaidė lygiosiomis su Šveicarija. Per pergalių seriją jie net 6:1 sugebėjo sutriuškinti Turkiją, o tas rungtynes treneris Rangnickas pavadino „artima tobulybei“.

Įvarčiai apskritai nėra problema – per 16 tarptautinių rungtynių jie įmušė 34 įvarčius, o paskutinį kartą be jų įvarčių rungtynės baigėsi 2022 m. rugsėjį, kai 0:2 pralaimėjo Prancūzijai.

Silpnybės: Traumos, ypatingai rimtos kelio traumos. Alaba, gruodį žaisdamas „Real“ komandoje, nusitraukė priekinius kryžminius raiščius ir jo labai trūks šioje komandoje. Visgi jis dalyvaus turnyre kartu su komandos draugais ir atliks „nežadžiančiojo kapitono“ vaidmenį, kokį 2010 m. Pasaulio taurėje turėjo Davidas Beckhamas.

Pirmasis rinktinės vartininkas Alexanderis Schlageris iš Salzburgo „Red Bull“ taip pat praleis šį turnyrą dėl raiščių traumos, Alexanderis Xaveras prieš mėnesį taip pat patyrė raiščių traumą, o dėl tos paties priežasties negalės žaisti ir „Wolves“ puolėjas Saša Kalajdzičius.

Prancūzija

Vyriausiasis treneris: Didieras Deschampsas

Svarbiausias žaidėjas: Kylianas Mbappe

Žaidėjas, kurį verta stebėti: Warrenas Zaire-Emery

FIFA reitingas: 2

Geriausias pasirodymas Europos čempionate: Laimėtojai (1984, 2000 m.)

Pasirodymas EURO 2020: Aštuntfinalis

Prancūzijos rinktinė | Scanpix nuotr.

Prancūzijos rinktinė | Scanpix nuotr.

Per pastaruosius šešis metus Prancūzijos rinktinė laimėjo Pasaulio taurės turnyrą ir buvo pasiekusi finalą, o šią vasarą EURO 2024 pasitinka kaip viena iš turnyro favoričių.

Prancūzija turi patirties, įdomaus jaunimo ir bene didžiausią talentą Kylianą Mbappe.

Prieš 18 mėnesių įmušė 8 įvarčius, įskaitant „hat-trick‘ą“ Pasaulio taurės finale bei laimėjo „auksinį batelį“, o į EURO 2024 atvyksta baigęs karjeros etapą Paryžiaus „Saint-Germain“ komandoje ir persikėlęs į savo vaikystės svajonių ekipą Madrido „Real“.

Į komandą netikėtai sugrįžo N‘Golo Kante, bet joje nebus suspenduoto Paulo Pogba. Madrido „Real“ duetas Aurelienas Tchouameni ir Eduardo Camavinga turėtų užkurti puolimą, o toliau priekyje spindės ir Antoine‘as Griezmannas.

2018 m. tapęs tik trečiuoju treneriu, laimėjusiu Pasaulio taurę kaip žaidėjas ir kaip treneris, D.Deschampsas gali tapti tik antruoju po vokiečio Berti Vogtso, kuriam tai pavyktų padaryti Europos čempionate.

Stiprybės: Prancūzija kelia baimę visoms čempionato komandoms ir tai jie įrodė atrankoje. Jie įmušė 29 įvarčius, praleido tik tris ir laimėjo visas aštuonerias rungtynes, išskyrus vienerias. Tai buvo paskutinės rungtynės svečiuose su Graikija (lygiosios 2:2), tačiau jos vyko jau po to, kai jie buvo užsitikrinę kelialapį į EURO 2024.

Jie turi daugybę stiprybių ir vien iš traumuotų arba nepastebėtų žaidėjų būtų galima sudaryti rinktinę, konkurencingą EURO 2024 čempionate. Tai būtų Lucas Hernandezas, Jeanas-Clairas Todibo, Christopheris Nkunku, Matteo Guendouzi, Michaelas Olise ir Moussa Diaby.

Prancūzija turi pasaulinę superžvaigždę puolime Kylianą Mbappe, tačiau svarbiausias veiksys, didinantis šios komandos stiprybę – patirtis. Tarp D.Deschampso atrinktų žaidėjų, 18 yra pasiekę pasaulio čempionato finalą, septyni yra laimėję šias varžybas ir tik penki dar nėra dalyvavę didžiajame turnyre. Tokia patirtis atkrintamosiose yra milžiniškas pranašumas.

Silpnybės: Fizinis pasirengimas ir sportinė forma – dvi pagrindinės sritys, kurios gali trukdyti rinktinei, turinčiai nedaug trūkumų.

Kingsley Comanas, Maignanas, Aurelienas Tchouameni ir tas pats K.Mbappe buvo arba šiuo metu yra vienaip ar kitaip traumuoti ir neaišku, kaip jie bus pasirengę lemiamu momentu. K.Mbappe PSG gretose sezono pabaigoje reguliariai nerungtyniavo 90 minučių (tik 3 kartus per paskutines 14 lygos rungtynių) ir neaišku, kokią įtaką tai turės jo pasirodymui.

Nyderlandai

Vyriausiasis treneris: Ronaldas Koemanas

Svarbiausias žaidėjas: Virgilas van Dijkas

Žaidėjas, kurį verta stebėti: Xavi Simonsas

FIFA reitingas: 7

Geriausias pasirodymas Europos čempionate: Laimėtojai (1998 m.)

Pasirodymas EURO 2020: Aštuntfinalis

Virgilas van Dijkas | Scanpix nuotr.

Virgilas van Dijkas | Scanpix nuotr.

Nyderlandus sudaro gražus jaunimo ir patirties derinys, o jų lyderis – vidurio gynėjas Virgilas van Dijkas.

V.van Dijkas šį sezoną vėl sugrįžo į geriausią lygį „Liverpool“ komandoje ir sudaro dalį grėsmingos gynybos grupės, kurioje yra Micky van de Venas, Matthijsas de Ligtas, Nathanas Ake ir Stefanas de Vrijus.

Puikiai pastaruosius du sezonus tobulėjęs Xavi Simonsas tapo tvirtu R.Koemano pasirinkimu ir kartu su „Atalanta“ vidurio gynėju Teunu Koopmeinersu sieks suteikti komandai kūrybiškumo.

Nepaisant pakilimų ir nuosmukių, Memphis Depay vadovaus puolimui, o pagal įvarčių skaičių nusileidžia tik Robinui van Persie.

Pastaraisiais metais Nyderlandai eksperimentavo su trimis galiniais gynėjais, tačiau pastaruoju metu grįžo prie tradicinės 4-3-3 sudėties. Nyderlandams itin svarbus bus susitikimas su Prancūzija, kuris gali lemti grupės nugalėtojus, tačiau pastarosios rungtynės gero nežada – Nyderlandai pralaimėjo abejas atrankos rungtynes prancūzams.

Stiprybės: Be jokios abejonės – fizinė jėga. Nyderlandai turi turbūt geriausią vidurio gynėjų grandį pasauliniame futbole, o du iš jų net nevyks į čempionatą: „Arsenal“ žaidėjas Jurrienas Timberis, kuris per vėlai sugrįžo po plyšusio kelio raiščio bei „Newcastle United“ žaidėjas Svenas Botmanas, kuris vis dar gydosi traumą.

Visgi jų nebuvimas gali būtų beveik nepastebimas – R.Koemanas gali remtis V.Van Dijku, Nathanu Ake, Matthijsu de Ligtu, Micky van de Venu, Stefanu de Vrijumi, taip pat universaliuoju Lutsharelu Geertruidu.

V.Van Dijkas ir N.Ake greičiausiai pradės rungtynes, tačiau pagunda pasirinkti trečią vidurio gynėją yra priežastis, kodėl R.Koemanas nori žaisti 5-3-2. Jeigu šiuos žaidėjus sujungsime su puolėju Woutu Weghorstu, Nyderlandai bus viena fiziškiausių turnyro komandų.

Silpnybės: Nyderlandai turi skylę kairiojo krašto gynėjo pozicijoje, todėl R.Koemanas gali būti priverstas atsisakyti savo planų. „Feyenoord“ žaidėjas Quilindschy Hartmanas turėjo atlikti šį vaidmenį, tačiau kovo mėnesį patyrė sunkią kelio traumą, dėl kurios negalės žaisti devynis mėnesius. R.Koemanas priėmė netikėtą sprendimą ir išbraukė iš komandos Ianą Maatseną, kuris šį sezoną buvo vienas svarbiausių Dortmundo „Borussia“ komandos narių, patekusių į Čempionų lygos finalą.

Liko 34-erių metų tvirtas saugas Daley Blindas, kuris yra patyręs ir turėjo puikų sezoną „La Liga“ staigmeną pateikusios „Girona“ komandoje.

Palyginus su ankstesnėmis Nyderlandų komandomis, šioje rinktinėje nėra daug tikrai elitinių puolimo variantų – Cody Gakpo, Brobbey ir Donyellas Malenas yra labai naudingi, bet ne žvaigždės.

Struktūriškai ši komanda yra pastatyta aplink De Jongą, tačiau jis balandžio mėnesį jis patyrė traumą ir paliko aikštelę rungtynėse prieš Madrido „Real“. Be jo, Nyderlandai turi keletą variantų, tačiau neturi nė vieno, kuris užtikrintų kontrolę.

„Turime numatę trajektoriją“, – birželio 2-ą apie savo atsigavimą sakė De Jongas. „Tačiau nuo to, kaip laikys čiurna, priklausys, ar aš būsiu tinkamas laiku“.

Lenkija

Vyriausiasis treneris: Michalas Probierzas

Svarbiausias žaidėjas: Robertas Lewandowski

Žaidėjas, kurį verta stebėti: Sebastianas Szymanski

FIFA reitingas: 28

Geriausias pasirodymas Europos čempionate: Ketvirtfinalis (2016 m.)

Pasirodymas EURO 2020: Grupių etapas

Robertas Lewandowski | Scanpix nuotr.

Robertas Lewandowski | Scanpix nuotr.

Lenkija į turnyrą pateko po nuviliančio EURO 2024 atrankos turnyro ir vietą čempionate iškovojo per Tautų lygos atkrintamąsias, kai lenkai įveikė Estiją ir Velsą.

Nors ir artėja prie 36-ojo gimtadienio, R.Lewandowski išlieka didžiausia Lenkijos grėsmė. Jo 26 įvarčiai „Barcelona“ klube šiame sezone rodo, kad jis vis dar gali žaisti aukščiausiame lygyje. Piotras Zielinski ir Arkadiuszas Milikas dabar turi daugiau patirties, gynybą saugo „Arsenal“ žaidėjas Jakubas Kiwioras, o Sebastianas Szymanskis tikisi, kad jo klubinė forma persikels ir į nacionalinę komandą.

Saugas šį sezoną buvo viena iš Turkijos „Super Lig“ žvaigždžių ir per pirmąjį savo sezoną Stambule jis įmušė 13 įvarčių ir atliko 19 rezultatyvių perdavimų.

Stiprybės: Tiesą sakant, jų nėra daug. R.Lewandowski yra puikus žaidėjas, tačiau per pastaruosius kelerius metus jo pelnomų įvarčių skaičius Lenkijoje sumažėjo ir tai ne tik jo senėjimo priežastis, bet ir palaikymo bei stiprios pagalbos trūkumo ženklas.

Visgi už netvirtos gynybos stovintis Szczesny yra bene svarbiausias komandos žaidėjas. Jam jau 34-eri, bet jis vis dar žaidžia Turino „Juventus“ komandoje itin aukštu lygiu. Jo atremtas Velso žaidėjo Dano Jameso smūgis atvedė jo šalį į EURO 2024, tuo tarpu kito Velso žaidėjo Kiefferio Moore‘o atremtas smūgis per pagrindinį tų rungtynių laiką galėjo apskritai būti vienas geriausių jo karjeroje. Lenkijai prireiks tokios Szczesny formos.

Silpnybės: Gynyba. Galinės linijos trejetas privalės būti apsaugotas. Taip pat Kamilo Gliko ir Grzegorzo Krychowiako pasitraukimas iš rinktinės susilpnino komandos branduolį ir atėmė porą ilgamečių stabilių ramsčių komandos žaidime.

Grupės prognozė:

Nepaisant to, kad Prancūzija neįtikinamai sužaidė prieš Graikiją, Vokietiją ir Čilę, tikėtina, jog jie D grupėje užims pirmą vietą, tuo tarpu Austrija ir Nyderlandai kovos dėl antrosios pozicijos. Visgi Austrijai trūksta kelių svarbių žaidėjų, kurie galėtų būti skirtumą darantys veiksniai, todėl labiau tikėtina, kad antri liks Nyderlandų atstovai.

Nors Lenkija jau nepralaimėjo septynių rungtynių iš eilės, tačiau jie greičiausiai yra komanda, kuri kovos dėl trečiosios vietos su Austrija, o jų tarpusavio rezultatas gali būti lemiamas veiksnys dėl trečiosios pozicijos.

„Opta“ superkompiuterio prognozė:

Prancūzijos rinktinė apskritai yra viena iš turnyro favoritų, todėl neabejojama, kad jie peržengs grupių etapą (92,0 proc.) bei duodama daug šansų, jog jie užims pirmą vietą grupėje (57,9 proc.).

Prognozuojama, kad kartu su Prancūzija į kitą etapą papuls ir Nyderlandai (76,2 proc.), kuriems duodama 33,9 proc. tikimybė, jog jie D grupėje užims antrą vietą.

Dėl trečiosios vietos turėtų kovoti Austrija (51,1 proc.) ir Lenkija (45 proc.), kurios turi didelius šansus prasibrauti į kitą etapą kaip viena iš geriausių trečiąsias vietas užėmusių komandų.

Kitos grupės:

C grupė: Anglija, Slovėnija, Serbija, Danija

B grupė: Ispanija, Kroatija, Italija, Albanija

A grupė: Vokietija, Škotija, Vengrija, Šveicarija

info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų