Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
-
Ispanija
-
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
-
Japonija
-
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
-
Brazilija
-
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
-
Kanada
-
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
-
Puerto Rikas
-
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
-
JAV
-
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
-
Graikija
-
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
-
Australija
-
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
-
Prancūzija
-
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
-
Vokietija
-
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
-
Serbija
-
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
-
Pietų Sudanas
-
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
-
Brazilija
-
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
-
Graikija
-
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
-
Ispanija
-
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
-
Vokietija
-
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
-
JAV
-
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
-
Pietų Sudanas
-

Paskutinis „Premier“ lygos turas: šventę apkartinęs P.Guardiolos prisipažinimas, negailestingas „Arsenal“ likimas ir J.Kloppo atsisveikinimą gausiau nei „City“ triumfą pasirinkę sirgaliai

2024.05.21 08:02
Jurgenas Kloppas | Scanpix nuotr.

Jurgenas Kloppas | Scanpix nuotr.

Paskutiniame „Premier“ lygos šio sezono ture visi 10 mačų prasidėjo tuo pačiu metu. Vieniems tai lėmė titulą, kitiems europines vieta, o treti žaidė dėl garbės. Tinklalapis „Sportas.lt“ kviečia paskutinį kartą šį sezoną apžvelgti įdomiausius turo įvykius.

ČEMPIONAI. Ketvirtas kartas iš eilės ir net šeštas per pastaruosius septynerius metus. Staigmenų „Etihad“ stadione nebuvo. „Man City“ nesunkiai 3:1 susitvarkė su Londono „West Ham“ komanda, ir vėl kėlė į viršų „Premier“ lygos titulą.

Per visą Anglijos futbolo istoriją tai yra tik pirmas atvejis, kai viena komanda titulą laimi net keturis kartus iš eilės. Iki šiol rekordininkais buvo „Manchester United“, „Arsenal“ ir „Huddersfield“ klubai, laimėję aukščiausio Anglijos diviziono trofėjus tris kartus iš eilės.

„Jau po pergalės prieš „Tottenham“ mes žinojome, kad tai padarysime. Pasitikėjimas savimi komandoje buvo didžiulis“, – po paskutinio sezono mačo pasakojo Erlingas Haalandas, antrą sezoną iš eilės be didelės konkurencijos laimėjęs auksinį batelį.

„Jausmas toks pat, kaip buvau laimėjęs ir pirmą „Premier“ lygos titulą. Tas jausmas niekada nenusibos“, – pasakojo Kevinas de Bruyne.

Pepui Guardiolai tai buvo jau šeštas „Premier“ lygos titulas. Tik Seras Alexas Fergusonas (13), Gordonas Ramsay (6) ir Bobas Paisley (6) gali pasigirti tokiu ar didesniu titulų skaičiumi.

Didžiulių liaupsių sulaukia P. Guardiola, suprojektavęs laiminčią komandą. Tiesa, pats ispanas po paskutinių rungtynių klubo gerbėjus veikiausiai privertė sunerimti. Jis viešai pareiškė galintis pasekti Jurgeno Kloppo pėdomis, ir po kito sezono trauktis iš „Man City“.

„Šiuo metu reali situacija yra tokia, kad po kito sezono būsiu arčiau išvykimo nei pasilikimo komandoje. Dabar praleidau klube jau aštuonerius metus, po kito sezono bus jau devyneri. Dabar mano mintis tik viena – lieku komandoje ir kitam sezonui. Kito sezono metu jau kalbėsimės ir dėl ateities, bet suprantate, devyneri metai...“ – miglotai kalbėjo treneris.

Treneris leidžia suprasti, kad su komanda laimėjus visus įmanomus titulus, tai neaugina jo motyvacijos tęsti darbus Anglijoje. P. Guardiolos teigimu, apie išvykimą minčių jis turėjo dar po praėjusio sezono.

„Mes buvome Stambule, ir savęs paklausiau – kas gi dar man liko? Viskas baigta. Bet aš turiu kontraktą. Vis dar esu čia, ir vis dar mėgaujuosi kai kuriais momentais. Nuo kai kurių jau esu pavargęs, bet kai kuriais vis dar mėgaujuosi. Po Stambulo praėjo kelios dienos, pagalvojau, kad mes gerai žaidžiame, turime skirtingų žaidėjų. Niekas nėra laimėjęs „Premier“ lygos keturis kartus iš eilės. Kodėl mes negalime to padaryti?“ – svarstymus prisiminė P. Guardiola.

Tačiau „City“ sezonas dar nesibaigė – klubui dar liko FA taurės finalas Mančesterio derbyje.

NEPADĖJO. Londono „Arsenal“ klubas padarė viską, kas priklausė nuo jų pačių – pergalė prieš Liverpulio „Everton“ komandą tapo nieko verta, kai savo rungtynes laimėjo „City“, todėl Londone paruošta atsarginė taurė, ir galimam „kanonierių“ triumfui paruošta scena taip ir liko gulėti arenos užkulisiuose.

Net čempionu vėl tapęs Rodri pasisakė, kas „Arsenal“ komandai sutrukdė triumfuoti.

„Kai jie žaidė su mumis, mačiau, kad „Arsenal“ pakanka lygiųjų, jie neturi nugalėtojų mentaliteto“, – sakė „City“ žaidėjas.

Tiesa, „Arsenal“ gerbėjai turi savo argumentų. Pavyzdžiui, paskaičiuota, kad skaičiuojant taškus iš rungtynių tarp šešių didžiųjų Anglijos komandų („City“, „Arsenal“, „Chelsea“, „Liverpool“, „Tottenham“ ir „Manchester United“), būtent „Arsenal“ turi daugiausiai taškų (22), kai „City“ – net septyniais taškais mažiau.

Visgi „kanonieriams“ tai tėra menka paguoda, o Mikelis Arteta pasibaigus sezonui pasveikino savo buvusią komandą su dar vienu čempionų titulu.

„Dviprasmiškos emocijos. Didžiuojuosi komanda, bet deja, mums šiek tiek pritrūko. Jau antrą sezoną iš eilės „City“ nušvilpia titulą mums iš panosės. Dabar yra tik vienas kelias – turi būti dar labiau atkaklus, dar labiau ambicingas, ir siekiantis savo limitų. Tai yra mūsų kitas žingsnis. Jei tai padarysime, priartėsime dar arčiau ir pagaliau laimėsime titulą. Kada? Nežinau, bet jei toliau belsimės į duris, galiausiai prisibelsime, ir pasieksime savo“, – sakė M. Arteta.

Jo žodžiuose yra tiesos, o tai rodo ir statistika. Sulig kiekvienu M. Artetos sezonu Londone, „Arsenal“ statistiškai auga – progresuoja tiek pergalių procentas, tiek ir vadinamoji „expected goals“ statistika, o klubo starto sudėties amžiaus vidurkis vis dar yra vienas jauniausių visoje „Premier“ lygoje.

Per pastaruosius metus titulais galėjo džiaugtis tiek M. Arteta, tiek J. Kloppas, bet P. Guardiolos „City“ nustatė naują taškų standartą. Jei iki katalono atvykimo į Mančesterį 90 taškų per 24 sezonus komandoms pavyko surinkti tik šešis kartus, tai per P. Guardiolos erą Anglijoje tai buvo padaryta net šešis kartus per aštuonerius metus.

„Arsenal“ komandai nepakako net ir šį sezoną fiksuoto visų laikų klubo rekordo su 28 pergalėmis, ir rekordinio 91 įvarčio per sezoną.

ANTIREKORDAS. Nors „Manchester United“ paskutiniame ture 2:0 įveikė Braitoną, klubas neišvengė prasčiausio visų laikų pasirodymo „Premier“ lygoje. Palyginus su praėjusiu sezonu, šįmet „Manchester United“ iškovojo net penkiomis pergalėmis mažiau, ir patyrė net penkiais pralaimėjimais daugiau. Drastiškas ir gynybos silpnėjimas – praleista 15 įvarčių daugiau nei 2022-2023 metų sezone.

Klubas finišavo tik aštuntoje vietoje, tai – prasčiausia klubo pozicija per 34-erius metus. Tiesa, net ir toks sezonas Anglijoje klubą gali pastatyti į Europines pozicijas, jei MU FA taurės finale įveiks „City“. Tai garantuotų kelialapį į UEFA Europos lygą.

Beje, šios rungtynės tapo paskutinėmis Roberto De Zerbi, kuris pats nusprendė palikti klubą. Nors Europos žiniasklaidoje sklinda daug gandų, esą juo domisi aukščiausio lygio klubai, tačiau pats strategas sako, kad Braitoną palieka ne dėl kito pasiūlymo, esą kol kas ant savo stalo jis nieko neturi.

BBC skelbia, kad puikius rezultatus prie trenerio rodžiusi Braitono komanda liko šokiruota dėl tokio R. De Zerbi sprendimo.

VILTIS. „Newcastle United“ komanda sezoną baigė pergale prieš „Brentford“, ir viltimi, kad FA taurę laimės būtent „Manchester City“. Toks scenarijus atvertų Niukaslui vartus į Europą, mat arčiausiai už linijos likusiai komandai tai garantuotų vietą UEFA Konferencijų lygoje.

ŠVENTĖ. „Nottingham Forest“ komanda paskutiniame ture iškovojo pergalę prieš „Burnley“, ir įtvirtino savo sėkmę – klubas išsaugojo vietą „Premier“ lygoje. Tiesa, tai jau buvo aišku ir prieš turą, mat Lutonui pasivyti šios komandos šansų jau nebuvo.

„Nottingham Forest“ komandai tai bus jau trečias sezonas „Premier“ lygoje iš eilės. Tai tik antras atvejis klubo istorijoje, kai komanda aukščiausime Anglijos divizione žais trečius metus paeiliui.

„Atvykau į klubą su mintimi išlaikyti jį „Premier“ lygoje. Dabar nusipelnėme tai atšvęsti“, – sakė treneris Nuno Espirito Santo.

VARTAI Į EUROPĄ. Kad ir kokį prastą sezoną sužaidė Londono „Chelsea“, „aristokratai“ jį baigė itin solidžiai – penkiomis pergalėmis iš eilės. Su rezultatu 2:1 pasiekta pergale prieš „AFC Bournemouth“, „Chelsea“ nuskynė ir vietą UEFA Konferencijų lygoje. Tiesa, „Chelsea“ gali pakilti iki UEFA Europos lygos, jei „City“ laimės FA taurės finalą.

Kol kas neaišku, ar komandą toliau treniruos Mauricio Pochettino. Panašu, kad atsakymo kol kas neturi ir pats argentinietis, nors jau turėjo vakarienę su Toddu Boehly, klubo bendrasavininku.

„Kol kas nieko nežinau. Mano štabas keliauja atostogų iškart po rungtynių. Pats dar kelias dienas lieku Londone. Mano durys deryboms visada yra atviros, ir telefonas visuomet įjungtas. Jei kitą sezoną mes vėl turėsime bent 80 proc. šios sudėties, tai jau bus žingsnis į priekį. Kiekvienoje komandoje labai svarbu tęstinumas“, – sakė treneris.

Pochettino emociškai šis sezonas buvo itin sunkus. Komandą krėtė traumos, o ryšio su sirgaliais jis taip ir neužmezgė – itin dažnai po pralaimėjimų komanda buvo nušvilpinėjama. Tiesa, svarbu pabrėžti ir faktą, kad M. Pochettino atvyko sudėtingu, komandos perstatymo laikotarpiu, kai veteranus keitė jauni žaidėjai, o „Chelsea“ vis dar bando atrasti savo kryptį po savininkų pasikeitimų.

Per kalendorinius metus „Chelsea“ iš viso pasirašė kontraktus su 33 futbolininkais, kuriems išleido daugiau nei milijardą svarų. Tiesa, artimiausiu laiku grandiozinių pirkinių „Chelsea“ mažės, kadangi švaistęsis pinigais pastaruosius metus, dabar klubas privalo atsižvelgti į finansinės drausmės taisykles.

ATSISVEIKINIMAS. „Liverpool“ mačo „Anfield“ stadione rezultatas kogero mažai kam rūpėjo, kadangi visas sekmadienio veiksmas mieste sukosi aplink atsisveikinimą su Jurgenu Kloppu. Devynerius metus komandą treniravęs vokietis paskutinį kartą kaip „Liverpool“ treneris pasirodė „Anfield“ stadione.

„Niekas nepasakys, kad jūs netikite šia komanda. Dabar klubas yra geriausiose pozicijose“, – atsisveikindamas daugiatūkstentinei sirgalių miniai sakė J. Kloppas.

„Jurgenas yra įgimtas lyderis, ypatinga asmenybė su didžiule aistra. Kai atvykau čia, man buvo 26-eri, o dabar man jau 32-eji. Jis yra svarbi mano gyvenimo dalis“, – sakė vartininkas Alissonas.

Per devynerius metus J. Kloppo „Liverpool“ iškovojo 7 titulus. Daugiau per šį laiką laimėjo tik „City“ (15). Tačiau skaičiuojant „Premier“ lygos didžiojo šešetuko gretas, „Liverpool“ šį rezultatą pasiekė su mažiausiomis investicijomis (346 mln. svarų). „Manchester United“ ir „Chelsea“ išlaidos viršijo milijardą, o „City“ – 630 mln. svarų.

Beje, internete pasirodė įdomi statistika. Kadangi visos savaitgalio rungtynės prasidėjo vienu metu, Anglijoje žiūrovai stebėjo arba „City“ apdovanojimų ceremoniją, arba J. Kloppo atsisveikinimo programą. „Sky Sports“ teigimu, net 61 proc. auditorijos rinkosi būtent vokiečio atsisveikinimą, ir tik 23 procentai – „City“ triumfą. Likusi nežymi auditorijos dalis rinkosi kitas siūlomas programas.

Beje, atsisveikinimo metu J. Kloppas buvo gerai nusiteikęs. Savo kalbos pabaigoje jis netgi užkūrinėjo fanus naujam treneriui Arne Slotui skirtai skanduotei.

„Tikiuosi, kad naują trenerį pasitiksite taip pat šiltai, kaip nuo pat pirmos dienos pasitikote ir mane“, – sakė vokietis.

IŠKRITO. Nors Lutono klubas ir iškrito iš „Premier“ lygos, organizacijai šis sezonas buvo didžiulė pamoka, iš kurios klubas, panašu, dar ir gaus didelę naudą. BBC skelbia, kad buvimas „Premier“ lygos klubu, ir didžiulės įplaukos už televizines transliacijas dabar komandai leidžia svajoti apie naują stadioną. Planuojama, kad naujas, 17,5 tūkst. aistruolių talpinsiantis stadionas prie Lutono traukinių stoties turėtų atverti duris po ketverių metų.

BLOGIAUSI AUTSAIDERIAI? Šįmet iš „Premier“ lygos iškrito visi trys klubai, kurie praėjusią vasarą džiaugėsi pakilimu – Lutonas, „Sheffield United“ ir „Burnley“. Toks atvejis „Premier“ lygoje susiklostė tik antrą kartą istorijoje, kai lygoje neišliko nė viena iš ką tik „paaukštintų“ komandų.

„Premier“ lygos kalibras auga dideliu tempu, manau, kad tokius dalykus matysime vis dažniau. Atskirtis tarp tokių ir kitų, likusių, komandų yra didžiulė“, – sakė Glennas Murray, buvęs Braitono klubo puolėjas.

Gražiausias 38-ojo turo įvartis

Moiseso Caicedo („Chelsea“) įvartis iš aikštės centro.

Rezultatyviausi 2023-2024 metų sezono žaidėjai:

Erlingas Haalandas („Manchester City“) – 27.

Cole'as Palmeris („Chelsea“) – 22.

Alexanderis Isakas („Newcastle United“) – 21.

Philas Fodenas („Manchester City“), Dominicas Solanke („AFC Bournemouth“), ir Ollie Watkinsas („Aston Villa“) – visi po 19.

Mohamedas Salah („Liverpool“) – 18.

info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų