Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
-
Ispanija
-
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
-
Japonija
-
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
-
Brazilija
-
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
-
Kanada
-
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
-
Puerto Rikas
-
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
-
JAV
-
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
-
Graikija
-
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
-
Australija
-
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
-
Prancūzija
-
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
-
Vokietija
-
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
-
Serbija
-
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
-
Pietų Sudanas
-
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
-
Brazilija
-
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
-
Graikija
-
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
-
Ispanija
-
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
-
Vokietija
-
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
-
JAV
-
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
-
Pietų Sudanas
-

Trenerių galvos: keturios – per pusantro rato, dvi – per pusdienį (3)

2024.05.15 15:15
Aurimas Budraitis
Aurimas Budraitis | Asmeninio archyvo

Aurimas Budraitis | Asmeninio archyvo

Trečiadienio rytas Lietuvos futbolo mylėtojui prasidėjo pakankamai karštai, kai „TransINVEST“ ištransliavo trumpą žinutę apie išsiskyrimą su treneriu Donatu Vencevičiumi. Netrukus pranešimu apie baigtą karjeros etapą su Gino Lettieri paskelbė „Panevėžio“ klubas. Donatas ir Gino tapo trečiuoju ir ketvirtuoju treneriais, kurių galvos krito vos per pusantro 2024 metų sezono rato.

Pirmoji galva

Prisiminkime, kad pirmoji trenerio galva krito sužaidus vos keturis naujojo sezono turus. Tuomet po pralaimėtų rungtynių su „Dainava“ (simboliška, kad su D.Vencevičiumi atsisveikinta irgi po pralaimėjimo „Dainavai“) apie atsisveikinimą su tuometiniu vyriausiuoju treneriu paskelbė Vilniaus rajono „TransINVEST“.

Nors viešoje erdvėje buvo rašoma, kad šis pasikeitimas susijęs su licencijos trūkumu, tačiau jau tuomet buvo akivaizdu, kad klubo savininko Vidmanto Pelėdos netenkino komandos rezultatai. Komandos, kuri minimaliai pasikeitė nuo tos, kuri žaidė Pirmoje lygoje; komandos, kuri neįsigijo nei vieno gerokai aukštesnės klasės žaidėjo ir komandos, kurios žaidėjų atlyginimai nuo žaidimo Pirmoje lygoje arba nesikeitė, arba keitėsi minimaliai.

G.Barevičius per ketverias sezono rungtynes iškovojo tris taškus (vidutiniškai po 0,75 taško per rungtynes). Per jo vadovavimą, išskyrus beviltiškas rungtynes su „Dainava“, visose likusiose dvikovose komanda pagirtinai kovojo ir buvo pakankamai arti taškų.

Kas pasikeitė atvykus D.Vencevičiui? Komanda ir toliau kovojo, komanda ir toliau kūrė nemažai progų, komanda ir toliau turėjo blogiausią tų progų realizaciją A lygoje. Naujasis treneris per devynerias rungtynes iškovojo 7 taškus (vidutiniškai po 0,77 taško per rungtynes).

Antroji galva

Ilgalaikius planus su Glennu Stahliu kūręs „Kauno Žalgiris“ su treneriu atsisveikino po šeštojo turo, kai 0:1 buvo pralaimėta „Panevėžiui“. Galime prisiminti, kad tose paskutinėse specialisto iš Švedijos vadovautose rungtynėse jo auklėtiniai daugiau nei kėlinį turėjo kiekybinę persvarą, jie sukūrė begalę progų, tačiau įvarčio įmušti taip ir nesugebėjo.

G.Stahlio atleidimas iš „Kauno Žalgirio“ gana stipriai pakeitė apie šį strategą susiformavusią futbolo gerbėjų nuomonę, kuri buvo susidaryta per etapą Vilniaus „Riteriuose“. Pats G.Stahlis per tuos pora metų netapo nei geresnis, nei prastesnis treneris. Jis ir toliau buvo žaidėjų treneris, tik skirtumas tas, kad Kaune jo komandai taškus sekėsi gerokai sunkiau nei sostinėje.

G.Stahlis per etapą Kaune surinko vos 4 taškus (vidutiniškai po 0,66 taško per rungtynes). Jį pakeitęs Nerijus Mačiulis debiutavo trimis pergalėmis ir dabar per septynerias vadovautas rungtynes jau yra surinkęs 15 taškų (vidutiniškai po 2,1 tašką per rungtynes).

„Kauno Žalgiris“ šią savaitę pristatė dar vieną trenerį Saulių Širmelį. N.Mačiulio ir paties klubo labui norėtųsi palinkėti, kad Saulius nėra numatytas į Nerijaus vietą kaip pakaitinis treneris.

Trečioji galva

Labai netikėta pirmoji šio ryto naujiena iš „TransINVEST“ stovyklos. Pirmoji mintis buvo tokia, kad po to, kai paaiškėjo, jog klubas gavo UEFA licenciją, Donatas Vencevičius pradėjo reikalauti būrio naujokų, kurie, iš esmės, pakeistų klubo veidą.

Vis tik, po trumpo pokalbio su treneriu, panašu, kad realybė kiek kitokia. Gaila, kad jis pats negali komentuoti išsiskyrimo priežasčių, tačiau jo pasakyta frazė „kas pinigus moka, tas ir muziką užsako“ leidžia daryti išvadą, kad pagrindinis šio išsiskyrimo iniciatorius – jau minėtas Vidmantas Pelėda.

Kas bus toliau? Gali būti, kad bent kuriam laikui vairas bus patikėtas Aurimui Tamaliūnui, kuris su Giedriumi Barevičiumi, tarsi, sudarė vyriausiųjų trenerių tandemą, tačiau atvykus D.Vencevičiui, nuo treniravimo buvo pastūmtas šiek tiek į šoną.

Kiti variantai? Kol kas girdėti neteko.

Ar naujas treneris iš „TransINVEST“ padarys dar vieningesnę komandą? Turbūt, kad labiausiai priklauso nuo to, kokie naujokai prisijungs. Dar praėjusią savaitę klubo vadovas Žydrūnas Grudzinskas minėjo, jog jų turėtų būti trys.

Ketvirtoji galva

Jei D.Vencevičiaus atleidimas paskubėtas, tai su Gino Lettieri atsisveikinimu „Panevėžys“, panašu, kiek pavėlavo. Neabejotinai, pagrindinė to priežastis – didelis Lietuvos mastais kontraktas.

Kas nutiko, kad čempionas šiemet taip ir nerado savo žaidimo? Turbūt, kad pagrindinė atsakomybė krenta net ne ant trenerio, o ant vadovų pečių.

Grįžkime šiek tiek atgal. Praėjusiais metais „Panevėžio“ kolektyvą nemaža dalimi komplektavo Deividas Česnauskis. Jo ir G.Lettieri surinkta komanda padarė sunkiai suvokiamą darbą.

Pataisykite, jei klystu, tačiau šiemet D.Česnauskis yra GEROKAI retesnis svečias „Panevėžio“ rungtynėse. Kodėl vienas svarbiausių pergalės kalvių komandai tapo nereikalingas ir taip buvo išardytas puikiai funkcionavęs D.Česnauskio ir G.Lettieri duetas?

Dar galime prisiminti ir apdovanojimų vakarą, kur „Metų trenerio“ statulėlę atsiėmęs G.Lettieri savo darbdaviams pažėrė kritikos dėl, jo nuomone, prastos komplektacijos.

Dar mažai? Tad prisiminkime viešą klubo vadovų ir Roko Garasto susitikimą Kaune. Kaip ir nieko blogo, tačiau motyvacijos ir gero tono tokie dalykai tikrai neprideda. Be abejo, sakysite, kad ir su tuo, ką G.Lettieri, turėjo, privalėjo surinkti daugiau taškų (vidutiniškai po 0,93 taško per rungtynes). Be abejo, tačiau kalbu apie detales, per kurias prastėjo mikroklimatas, nebebuvo tokia gera rūbinė ir, galiausiai, žaidėjai taip nebetikėjo treneriu kaip tikėjo pernai.

Kas toliau?

Jei nenutiks stebuklas, „Panevėžys“ artimiausiu metu R.Garastą pristatys kaip naująjį „Panevėžio“ vyriausiąjį trenerį. Žaidėjai kokybės turi pakankamai, tad sunkiai įsivaizduoju, kad su nauja energija atėjęs treneris nepagerintų rezultatų ir vietos turnyro lentelėje.

Sezonui prasidėjus, Lietuvos rinktinės senbuviai Arvydas Novikovas ir Justas Lasickas susilažino, ar „Panevėžys“ iškovos prizinę vietą, ar ne? Su Roko atėjimu linkstu į Justo pusę, kuris spėjo, kad medalius panevėžiečiai iškovos. Juk iki trūksta tik devynių taškų, o dar ir rungtynės yra atsargoje.  

Aurimas Budraitis
info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų