Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
-
Ispanija
-
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
-
Japonija
-
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
-
Brazilija
-
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
-
Kanada
-
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
-
Puerto Rikas
-
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
-
JAV
-
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
-
Graikija
-
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
-
Australija
-
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
-
Prancūzija
-
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
-
Vokietija
-
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
-
Serbija
-
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
-
Pietų Sudanas
-
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
-
Brazilija
-
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
-
Graikija
-
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
-
Ispanija
-
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
-
Vokietija
-
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
-
JAV
-
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
-
Pietų Sudanas
-

Studijos kitaip – nuo auditorijos suolo iki pergalės automobilių lenktynių čempionate

2024.05.14 15:05
Lukas Jaruševičius | Organizatorių nuotr.

Lukas Jaruševičius | Organizatorių nuotr.

 Pirmąjį gegužės savaitgalį Alytuje startavo Lietuvos automobilių „Street Race“ čempionatas. Jame dalyvavo tiek lenktynių sporto senbūviai-entuziastai, tiek ir perspektyvūs naujokai. Pergalę pelniusios Vilniaus technologijų ir dizaino kolegiją atstovaujančios komandos lenktynininkai dalinasi, kad laimėti padėjo studijų metu įgytos žinios.

Automobiliais besidomintys studentai skina laurus

Lietuvos automobilių „Street Race“ čempionate varžėsi 7 komandos ir net 118 startinių numerių. Po įtemptos kovos paaiškėjo nugalėtojai – tai buvo Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos „VTDK Racing“ komanda. Komandos lenktynininkai pasirodė puikiai – pirmoji ir ketvirtoji vieta SGC1 grupėje bei antroji SGC3 grupėje.

Įspūdžiais dalinasi Lukas Jaruševičius, „VTDK Racing“ komandos narys, pelnęs I vietą SGC1 grupėje: „Varžybų rytas buvo pakankamai sunkus, su labai mažai miego, kurį laiką net nesupratau, kad mano laikas buvo geriausias. Paskutiniame važiavime rankos drebėjo, širdis daužėsi, bet jau finišavus supratau, kad visgi tas pirmasis auksas jau man rankose!“

Pirmasis važiavimas lenktynėse „neprisvilo“

Šiemet „VTDK Racing“ komandą papildė ir dar lenktynių trąsos nepatyrę naujokai. Dr. Donatas Kriaučiūnas, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos (VTDK) docentas, dalinasi, jog studentų dalyvavimas tokiose varžybose yra ypač naudingas mokymosi procese, leidžiantis jaunuoliams atskleisti savo talentus bei įveiklinti pomėgius.

„Visuoment bandome komandą pastiprinti ir įtraukti naujus studentus. Dar nepatyrusius treniruočių metu supažindiname, kas tai per varžybos ir dalinamės lenktyniavimo technikomis ir subtilybėmis. Pastebiu, kad studentai labai teigiamai nusiteikia, ir yra kupini užsidegimo važiuoti“, – šypsosi dr. Donatas Kriaučiūnas.

„Tai buvo mano pirmos tokios varžybos ir tikrai nesitikėjau gero rezultato. Man buvo svarbiau įmerkti kojas į vandenį, tačiau man labai gerai pasisekė ir aš įrodžiau sau daug daugiau negu tikėjausi“, – pasakoja komandos naujokas – Rokas Ciesiūnas.

Studentai lenktyninius automobilius ruošia savo rankomis

VTDK Technikos fakultete vykdomose Automobilių elektronikos sistemų ir Automobilių techninio eksploatavimo studijų programose studentai turi prieigą prie modernių laboratorijų ir automobilių techninio aptarnavimo prietaisų. Būtent čia lenktyniaujantys ar besidominties automobilių sportu studentai mokosi ir parengia automobilius varžyboms.„Čia atliekame ratų montavimo balansavimą, kuris yra labai svarbus važiuojant varžybose. Taip pat dažnai naudojame geometrijos stendą, susireguliuojame važiuoklę. Kai kurie studentai atlieka ir variklio modifikacijas“, – apie pasiruošimą lenktynėms pasakoja D. Kriaučiūnas.

Lukas Jaruševičius | Organizatorių nuotr.

Lukas Jaruševičius | Organizatorių nuotr.

Paklaustas, kodėl pasirinko būtent VTDK studijas, Lukas Jaruševičius pasakoja, kad labiausiai vertino galimybę praktiškai visko išmokti: „VTDK – vieta, kurioje gali ne tik teoriškai, bet ir praktiškai prisiliesti prie mokymosi proceso, gauni galimybę pats varžtus sukinėti, suvokti, kas nutiks vienaip ar kitaip padarius. Taip pat ir galimybė patekti į VTDK Racing komandą, tapti ne tik vairuotoju ar lenktynininku, bet ir mechaniku. Mane ši sritis labai traukė. Be to, tiek praktikos, tiek teorijos metu susipažinome su naujais ir įdomiais prietaisais, kurie ateityje bus naudingi ir reikalingi darbui.“

Rokas Ciesiūnas antrina, jog studijų metu ypač maloniai nustebino kolegijoje prieinamos įrangos naujumas ir įvairovė, komepetetingi ir malonūs dėstytojai bei galimybė siekti automobilių sporto svajonės. „Čia pildosi svajonė. Net nesinori studijas baigti“, – juokiasi Rokas.

Kolegijoje įgyvendina vaikystės svajones

Lenktynių komandos nariai Lukas ir Rokas šiame kelyje atsirado neatsitiktinai – apie automobilių sportą svajojo nuo vaikystės. Lietuvos lenktynių čempionatuose jau penkerius metus dalyvaujantis Lukas pasakoja, kad šis sportas jį lydi nuo dešimties metų.

„Būdamas 10 metų aš pirmą kartą pats savarankiškai už vairo, lydimas tėčio, nuvažiau pirmas mėgėjų važybas Alytaus žiema. Kaip dešimties metų vaikui sėdėti prie vairo ir dar dalyvauti varžybose buvo labai keistas jausmas, bet ir labai malonus. Tad metai iš metų visokiose mėgėjiškose važybose padalyvavęs ir artėjant pilnametystei nusprendžiau, kad jau laikas žengti į šį sporta stipriau ir rimčiau. Pradžioje viskas buvo ganasunku ir kėblu, buvo tiek patirties trūkumas, tiek technika buvo nepakankamai paruošta, reikėjo įsigilinti į kiekvieną detalę, kuri gali lemti vieną ar kitą sekundę. Per tuos penkerius metus sunkaupiau pakankamai nemažą patirties bagažą ir visa tai prisidėjo būtent ir neseniai vykusiose varžybose“, – įkvepiančia istorija dalinasi L. Jaruševičius.

Rokas taip pat pasakoja, jog lenktynininko karjera – svajonė nuo vaikystės. Jaunuolis treniruotis pradėjo nuo nuosavo automobilio įsigijimo bei tuo užsiima apie metus. „Bet viskas prasidėjo dar nuo vaikystės: lenktyniniai žaidimai su vairu prie kompiuterio ar kartingai. Visa tai man padėjo tobulėti. Tai yra mano vaikystės svajonė, kurią stengiuosi dabar išpildyti!“

info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų