Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
-
Ispanija
-
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
-
Japonija
-
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
-
Brazilija
-
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
-
Kanada
-
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
-
Puerto Rikas
-
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
-
JAV
-
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
-
Graikija
-
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
-
Australija
-
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
-
Prancūzija
-
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
-
Vokietija
-
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
-
Serbija
-
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
-
Pietų Sudanas
-
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
-
Brazilija
-
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
-
Graikija
-
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
-
Ispanija
-
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
-
Vokietija
-
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
-
JAV
-
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
-
Pietų Sudanas
-

„Premier“ lygos savaitgalis: perstatyto kamuolio detektyvas, J.Kloppo širdis ir svetingumas bei prie rekordo artėjantis J.Milneris

2024.01.23 12:23
Jurgenas Kloppas | Scanpix nuotr.

Jurgenas Kloppas | Scanpix nuotr.

 Kukliai negausios „Premier“ lygos savaitgalio kovos sirgaliams vis tiek nepašykštėjo nei intrigos, nei įsimintinų epizodų – turnyro lentelės viršūnėje savo pozicijas įtvirtino „Liverpool“, Londono „Arsenal“ tildė skeptikus, o Ivanas Toney griausmingai grįžo po ilgos diskvalifikacijos. Apie viską išsamiai – „Sportas.lt“ apžvalgoje.

SUTRYPĖ. Jei Londono „Arsenal“ klubas per pastarąsias trejas rungtynes nebuvo iškovojęs nė vienos pergalės, tai dabar į sėkmingą kelią „kanonieriai“ grįžo su trenksmu. Londoniečiai nesunkiai namuose 5:0 sutrypė „Crystal Palace“ futbolininkus.

Mikelio Artetos auklėtiniai negana to, dar ir sugebėjo pritildyti kritikus dėl stringančio puolimo, kai per prieš tai trejas praėjusias „Premier“ lygos rungtynes „Arsenal“ žaidėjai buvo įmušę tik du įvarčius. Visgi net ir po šios įvarčių salvės „Arsenal“ lieka mažiausiai įvarčių šiame sezone įmušusi pirmojo penketuko komanda (42).

Tiesa, „Arsenal“ pergalę aptemdė Declano Rice’o ir Gabrielio Martinelli traumos. Įdomu, kad pastarasis mačą užbaigė su itin vėlyvu pelnytu dubliu – du kone identiškus įvarčius jis sumušė per vos 102 sekundes.

„Ši pergalė gali padėti mums pasiekti savo norimą pasitikėjimo lygį po to, kai jis krito pralaimėjus FA taurėje „Liverpool“ komandai“, – atviravo Bukayo Saka.

Tuo tarpu „Crystal Palace“ futbolininkai lieka tik penkiolikti. Klubo sirgaliai stadione iškėlė plakatą su užrašu „iššvaistytas potencialas aikštėje ir už jos ribų, ir silpni sprendimai bloškia mus atgal“ ir „jokios vizijos, jokio plano“.

SUGRĮŽIMAS. „Brentford“ klubas pagaliau sulaukė savo puolimo variklio Ivano Toney. Žaidėjas buvo priverstas be profesionalaus futbolo praleisti net aštuonis mėnesius ir susimokėti 50 tūkst. svarų baudą už lažybų taisyklių pažeidimą, bet pirmose savo rungtynėse dabar jam pakako vos 19-os minučių, kad vėl pajustų įvarčių skonį. Tikslus jo smūgis prisidėjo prie to, kad „Brentford“ klubas namuose 3:2 įveiktų „Nottingham Forest“ komandą.

Taip baigėsi ir penkių iš eilės „Brentford“ komandos pralaimėjimų serija.

„Aš 100 proc. žinojau, kad mes laimėsime. Kartojau sau tai prieš rungtynes. Kai palikau namus prieš pat mačą pasakiau sau – šiandien laimėsime, ir aš vėl įmušiu įvartį. Taip ir nutiko“, – sakė I. Toney.

Beje, jį liečia įdomus sutapimas. Būtent baudos smūgis į „Nottingham Forest“ vartus ir buvo paskutinis jo įvartis iki diskvalifikacijos. Galiausiai prabėgus 259-ioms diskvalifikacijos dienoms, baudos smūgis į tos pačios komandos vartus tapo jo pirmuoju įvarčiu sugrįžus.

Tiesa, jo įvartį temdo paties I. Toney veiksmai prieš pat jo baudos smūgį, kuris suteikia pagrindo apkalboms. Arbitras, kaip įprasta, po pražangos pažymėjo vietą, nuo kurios reikia atlikti smūgį, tačiau niekas nepastebėjo, kad I. Toney ruošdamasis smūgiui, kamuolį perstatė šiek tiek kairiau. Notingamo komandos treneris Nuno Espirito Santo po rungtynių tuo piktinosi.

„Aišku, kad aš tuo nepatenkintas. Absoliučiai visi matė, kad kamuolys buvo perstatytas. Taisyklės aiškios – kiekvienas įvartis privalo būti tikrinamas. Nežinau, ar kas nors tikrino šį momentą, bet kamuolys buvo perstatytas“, – piktas po rungtynių buvo pralaimėjusiųjų treneris.

Pats I. Toney po mačo kalbėjo, kad taisyklėms nenusižengė.

„Pamačiau tarpą žaidėjų gyvatvorėje, šiek tiek pasitaisiau kamuolį patogiu kampu. Man regis, ne pilną metrą pastumti kamuolį taisyklės leidžia“, – sakė „Brentford“ įvarčio autorius.

„Pirmą kartą apie tai girdžiu“, – purtė galvą paprašytas tai pakomentuoti N. E. Santo.

Po rungtynių „Nottingham Forest“ klubas oficialiu raštu kreipėsi į teisėjų asociaciją su prašymu paaiškinti šį epizodą. Tiesa, kaltindamas VAR neveiksnumu N. E. Santo, panašu, nebuvo įsigilinęs į taisykles, kurios VAR sistemai nenumato peržiūrėti žaidėjų veiksmus, padedant kamuolį prieš smūgį. Anot teisėjų sąjungos, tai yra aikštės teisėjo atsakomybė.

TRIUKŠMAS. Triukšmu dėl arbitrų darbo baigėsi „Sheffield United“ ir „West Ham“ klubų akistata, kuri netikėtai baigėsi lygiosiomis 2:2, kas londoniečiams neleido priartėti prie penktoje vietoje esančios „Tottenham“ komandos. Šefildą išgelbėjo pridėto laiko metu Oli McBurnie įmuštas vienuolikos metrų baudinys. Jis buvo įmuštas net 103-iąją minutę. Tai yra vėliausiai įmuštas įvartis „Premier“ lygoje per pastaruosius aštuoniolika metų.

Tiesa, šiose rungtynėse galėjo būti ir dar vėlyvesnis įvartis, kadangi Jarrodas Bowenas buvo pargriautas baudos aikštelėje, kas itin papiktino Londono komandos stovyklą. Arbitro švilpukas tylėjo.

„Sprendimai buvo tokie, kokie buvo, nenoriu daug kalbėti apie teisėjus ir pastatyti save į bėdą. Pražanga buvo, baudinys turėjo būti paskirtas“, – po mačo sakė Davidas Moyesas.

Jam pritaria ir epizodą išnagrinėjęs „Sky Sports“ eteryje situacijas analizuojantis buvęs teisėjas Dermotas Gallagheris. Jo nuomone, pražanga prieš J. Boweną privalėjo būti sušvilpta.

„Manau, kad ten buvo baudinys. Tiesą pasakius, net ir be peržiūros, dar stebėjęs rungtynes maniau, kad tai baudinys. Bet aikštės teisėjas savo nuomonę argumentavo manydamas, kad pats J. Bowenas buvo tas, kuris pradėjo kontaktą“, – sakė patyręs arbitras.

Beje, Šefildas šiose rungtynėse neteko ir Rhiano Brewsterio, kuris gavo raudoną kortelę praėjus vos 11 minučių po jo pasirodymo aikštėje. Kol kas per 35-erias rungtynes jis turi daugiau raudonų kortelių (1) nei įvarčių (0).

LYDERIAI. Čempionato lyderis „Liverpool“ klubas vėl neturėjo problemų – šįkart „AFC Bournemouth“ sutryptas 4:0. Jurgeno Kloppo komandai tai leidžia būti lentelės viršūnėje penkiais taškais. Tiesa, antroje vietoje esanti „Manchester City“ dar turi vienas rungtynes rezerve, ir atsilikimą gali panaikinti iki dviejų taškų. Darwinas Nunezas ir Diogo Jota pelnė po dublį.

Urugvajiečiui D. Nunezui tai buvo jau 100-asis karjeros įvartis.

Tuo tarpu portugalas D. Jota buvo apipiltas kitais komplimentais, kuriuos išsakė buvęs klubo žaidėjas Jamie Carragheris. Jo teigimu – portugalas yra geriausias visų laikų „Liverpool“ atakų užbaigėjas, nepaisant to, kad kol kas per klubo istoriją jis yra įmušęs sąlyginai nedaug, 38 įvarčius.

„Su kai kuriais gerais puolėjais esu žaidęs ir pats – Luisu Suarezu, Fernando Torresu, Robbie Fowleriu… Manau, kad D. Jota geresnis užbaiginėtojas už juos visus“, – sakė buvęs futbolininkas.

Beje, D. Jota, skaičiuojant įvarčius per minutę, „Premier“ lygoje yra net trečioje vietoje – vidutiniškai portugalas muša po įvartį per 84 minutes. Visgi sąraše aukščiau yra dar vienas „Liverpool“ žaidėjas – Mohamedas Salah muša kas 79 minutes. Šioje statistikos kategorijoje pirmauja Erlingas Haalandas, vidutiniškai mušantis kas 72 minutes.

Tiesa, yra viena statistikos kategorija, kuri patvirtina J. Carragherio žodžius. D. Jota turi didžiausią įvarčių procentą, skaičiuojant jo atliekamus smūgius į vartus. Portugalo procentas siekia net 19,3 proc., o tai yra geriausias rodiklis „Liverpool“ istorijoje, skaičiuojant žaidėjus, kurie įmušę bent po 25 įvarčius. Antras buvo Sadio Mane su 18,6 proc, o trečias Fernando Torresas su 17,9 proc. Dabartinis rezultatyviausias komandos žaidėjas M. Salah turi 17,4 proc. ir „Liverpool“ istorijoje kol kas yra ketvirtas. Tiesa, egiptietis klubo istorijoje yra trečias rezultatyviausias žaidėjas su 204 pelnytais įvarčiais. Pirmauja Rogeris Huntas (261) ir Ianas Rushas (336).

Tiesa, anksčiau laiko iš Afrikos čempionato sugrįšiantis M. Salah „Liverpool“ medikų stovyklos nenuteikia optimistiškai. Prie klubo jis prisijungs jau trečiadienį, bet nepanašu, kad jo trauma bus lengva. Iš pradžių buvo tikimasi, kad egiptietis nežais daugiausiai dvejose „Liverpool“ rungtynėse, bet jo agentas Ramy Abbas nurodo kitaip.

„Mohamedo trauma rimtesnė nei manyta, jis nežais beveik mėnesį“, – rašė M. Salah atstovas.

Teoriškai, manyta, kad jis dar galėtų prisijungti prie rinktinės, jei viskas susiklostytų atitinkamai, kadangi Afrikos čempionato finalas bus tik vasario 11-ąją, tačiau tai lieka menkai tikėtina. Pranešama, kad tokia galimybė egzistuoja tik tuo atveju, jei Egiptas be M. Salah pasiektų bent jau pusfinalį.

Tiesa, bent jau iki šiol vykusios rungtynės rodo, jog nepanašu, kad raudonieji labai kentėtų be egiptiečio – per aštuonerias rungtynes be M. Salah „Liverpool“ be jo nė karto nepralaimėjo, ir iškovojo šešias pergales.

GRAŽUS POELGIS. Su rimtomis sveikatos problemomis susiduriantis garsus futbolo treneris Svenas-Goranas Erikssonas per savo karjerą yra treniravęs net septyniolika komandų – rinktinių ar klubų – tarp kurių yra ir Anglijos nacionalinė ekipa ar tokios ekipos kaip „AS Roma“ ar „Manchester City“. Tačiau švedas specialistas yra atskleidęs, visuomet turėjęs svajonę treniruoti „Liverpool“ komandą, kuri niekada neišsipildė.

S. Goranas-Erikssonas neseniai atskleidė sunkiai sergantis onkologine liga, ir darantis pertrauką nuo futbolo, o tai sužinojęs J. Kloppas panoro padaryti viską, kad prie buvusios savo svajonės švedų treneris atsidurtų kaip įmanoma arčiau.

J. Kloppas pasakojo, esą simbolinėse rungtynėse treniruoti legendas ir iš tikrųjų būti prie tikro klubo ne tas pats, todėl S. Goraną Erikssoną pakvietė atvykti į klubo bazę, ir bent vieną dieną aktyviai dalyvauti komandos veikloje ir sprendimuose.

„Esi kviečiamas iš visos širdies. Galėsi naudotis mano kabinetu, galėsi vesti treniruotę, jei tik pats to norėsi, nebus jokių problemų. Laukiame tavęs išskėstomis rankomis, ir tikimės praleisti kelias valandas kartu“, – į švedą kreipėsi J. Kloppas.

EILINIAI NULIAI. Braitonas ir vėl pasižymėjo nulinėmis lygiosiomis, šįkart kovoje su „Wolverhampton“ komanda. Nuo 2017-ųjų, kai šis klubas sužaidė pirmą savo sezoną „Premier“ lygoje, Pietų Anglijos komanda net 25 kartus sužaidė be įvarčių. Nė viena kita „Premier“ lygos komanda per pastaruosius septynerius metus tiek kartų nesužaidė be įvarčių.

Beje, Braitone vis dar rungtyniauja 38-erių metų amžiaus legenda Jamesas Milneris. Jis artimiausiu metu gali įsirašyti į Anglijos futbolo istoriją ir tapti daugiausiai rungtynių „Premier“ lygoje sužaidusiu futbolininku istorijoje. Šiuo metu jo sąskaitoje yra 633-ejos sužaistos rungtynės. Šį sezoną rekordo pasiekti nebepavyks, bet jei karjerą J. Milneris tęs kitą sezoną, rekordas turėtų kristi. Šiuo metu jis priklauso Garethui Barry (653).

Apskritai, J. Milneris yra vienintelis tarp dešimties daugiausiai rungtynių istorijoje sužaidusių futbolininkų, kuris vis dar tęsia savo karjerą. Sunku tuo patikėti, bet tokie dabar jau karjeras seniai baigę futbolininkai kaip Claude’as Makelele, Xabi Alonso, Robinas Van Persie ir Didier Drogba, savo profesionalaus futbolo kelią pradėjo net vėliau nei J. Milneris, kuris „Leeds United“ komandoje debiutavo būdamas vos 16-os, 2002-aisiais metais.

Gražiausias savaitgalio įvartis

Danilo Oliveiros smūgis į „Brentford“ vartus.

Rezultatyviausi „Premier“ lygos žaidėjai:

1. Erlingas Haalandas („Manchester City“) ir Mohamedas Salah („Liverpool“) – po 14.

2. Dominicas Solanke („AFC Bournemouth“) ir Sonas Heung-Minas („Tottenham“) – po 12.

3. Jarrodas Bowenas („West Ham“) – 11.

info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų