Pasibaigęs. 05-05 17:20
LKL
Wolves
97
Žalgiris
93
Pasibaigęs. 05-05 19:30
LKL
Šiauliai
104
Neptūnas
98
Pasibaigęs. 05-06 18:50
LKL
7bet-Lietkabelis
92
Nevėžis-Optibet
93
Pasibaigęs. 05-07 21:15
Eurolyga
Panathinaikos
81
Maccabi Tel Aviv
72
Pasibaigęs. 05-08 18:50
LKL
Žalgiris
92
Uniclub Casino-Juventus
62
Pasibaigęs. 05-08 20:00
Eurolyga
Monaco
79
Fenerbahce
80
Pasibaigęs. 05-08 22:00
Eurolyga
Barcelona
59
Olympiacos
63
Pasibaigęs. 05-09 18:00
LKL
Pieno žvaigždės
89
Rytas
124
Pasibaigęs. 05-09 18:50
LKL
Šiauliai
79
7bet-Lietkabelis
87
Pasibaigęs. 05-09 19:00
LKL
M Basket
81
Nevėžis-Optibet
93
05-24, 19:00
Eurolyga
Panathinaikos
0
Fenerbahce
0
05-24, 22:00
Eurolyga
Real Madrid
0
Olympiacos
0

Kalėdinio stebuklo laukiantis „Žalgiris“: ar dabartinė komanda gali pakartoti Šaro laikų persilaužimą?

2023.12.23 14:11
Vilius Stalgaitis
Žurnalistas
rungtynių akimirka | BNS nuotr.

rungtynių akimirka | BNS nuotr.

 „Kad žiūrėtum į turnyro lentelę, turi iškovoti pergalę. Jei pralaimi – žiūrėk nežiūrėjęs“, – tokius žodžius po dar vieno pralaimėjimo spaudos konferencijoje ištarė Kazys Maksvytis.

Iki šio pralaimėjimo „Žalgiris“ dar dalijosi penkioliktąja vieta su Belgrado „Crvena Zvezda“ komanda, bet dabar žalgiriečius po šios dvigubos Eurolygos savaitės jau aplenkė ir prastą sezoną žaidžiantis serbų klubas. Liūdna realybė – šiuo metu „Žalgiris“ daugiau pergalių turi tik už autsaideres Vilerbano ASVEL (2) ir Berlyno ALBA (3) komandas. Maža to, „Žalgiris“ pralaimėjo jau penkis kartus iš eilės, o tai šiuo metu yra antra ilgiausia Eurolygoje egzistuojanti pralaimėjimų serija po Vilerbano komandos, kuri pralaimėjo jau aštuonis kartus paeiliui. Taigi dabar Kauno klubo žaidėjams ir aistruoliams į turnyro lentelę tikrai geriau nežiūrėti.

Eurolygoje jau sužaista 16 turų, per kuriuos „Žalgiris“ iš viso laimėjo penkis kartus. Dabartinis Eurolygos formatas yra rengiamas jau septynerius metus. Nuo 2016-ųjų metų „Žalgiriui“ tai trečias prasčiausias sezono startas, vertinant būtent pirmų 16 rungtynių atkarpą. Pats prasčiausias, be jokios abejonės, buvo tas katastrofiškas sezonas prieš dvejus metus, kai kelią trenerio poste pradėjo Martinas Schilleris, o vėliau jį keitė Jure Zdovcas. Antras pagal pralaimėjimų skaičių šioje atkarpoje yra 2019-2020 metų sezonas – paskutinis, kai prie komandos vairo stovėjo Šarūnas Jasikevičius. Tais metais „Žalgiris“ per pirmąsias 16 rungtynių laimėjo vos keturis kartus. Tais pačiais metais tuometiniams žalgiriečiams net po devynių pralaimėjimų serijos neprireikė prieš klubo vadovus užstoti Š. Jasikevičiaus, kadangi tų metų komandoje visi pasitikėjo procesu.

Devintas pralaimėjimas iš eilės tada buvo patirtas būtent prieš Kalėdas, o po jų prasidėjo visai kitokia „Žalgirio“ atkarpa, per 13 rungtynių laimėjus net devynis kartus.

Aišku, tas sezonas amžiams liks „kas jeigu“ sezonu, kadangi dar likus žaisti šešerias reguliariojo sezono rungtynes, pasaulį sukaustė pandemija, ir Eurolyga sezoną nutraukė.

Iš tų metų komandos „Žalgiryje“ dabar žaidžia du žaidėjai – Lukas Lekavičius ir Edgaras Ulanovas, taigi jie kaip niekas kitas dabartiniame „Žalgiryje“ žino, kaip tokios krizės prasideda, ir kaip baigiasi. Tų metų „Žalgiris“ parodė, kad, atrodytų, beviltiška sezono pradžia gali būti apsukta kita kryptimi, ir komanda dar gali grįžti į kovą dėl vietos aštuntuke.

Apie tai, kad dabartinis „Žalgiris“ negali būti siejamas su Eurolygos autsaideriais, rodo šio sezono pavyzdžiai. Mačas su katalonais šį sezoną K. Maksvyčio komandai buvo jau net septintasis, kuris buvo pralaimėtas atkaklioje kovoje, jei skaičiuosime pralaimėjimus, kurie buvo patirti daugiausiai penkių taškų skirtumu.

Skaičiuojant tokiu būdu, „Žalgiris“ yra daugiausiai atkaklių mačų pralaimėjusi šio sezono Eurolygos komanda. Pasiguosti kauniečiai gali nebent „Crvena Zvezda“ komandai, kuriai taip pat turėjo įkyrėti tokie pralaimėjimai, šitaip šį sezoną pralaimėjus šešis kartus.

„Septynis kartus jau pralaimint tokias rungtynes, tai jau yra trenerio atsakomybė“, – nuo jos po pralaimėjimo „Barcelona“ nesislėpė K. Maksvytis.

Visgi neguodžia tendencijos ir statistika – „Žalgiris“ šiuo metu yra trečias nuo galo Eurolygoje pagal puolimo reitingą, tik 16-as pagal rezultatyvius perdavimus, ir tik keturioliktas pagal gynybos reitingą.

Kitas kol šypsenos nekeliantis akcentas – „Žalgiris“ šį sezoną per tas septynias atkaklias kovas dar nė karto nelaimėjo ketvirtųjų kėlinių. Apskritai, šį sezoną buvo net trys atvejai, skaičiuojant ir naujausią pavyzdį kovoje su „Barcelona“, kai ketvirtuose kėliniuose „Žalgiris“ taip stipriai užsikerta puolime, kad per kėlinį nesugeba įmesti daugiau nei 10 taškų.

Nors ir labai neilgos, bet visgi šventinės pertraukos „Žalgiriui“ reikia gyvybiškai. Tąkart, prieš ketverius metus, Kalėdinis stebuklas įvyko. Ar įvyks dabar?

Vilius Stalgaitis
Žurnalistas
info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų