Pasibaigęs. 05-05 17:20
LKL
Wolves
97
Žalgiris
93
Pasibaigęs. 05-05 19:30
LKL
Šiauliai
104
Neptūnas
98
Pasibaigęs. 05-06 18:50
LKL
7bet-Lietkabelis
92
Nevėžis-Optibet
93
Pasibaigęs. 05-07 21:15
Eurolyga
Panathinaikos
81
Maccabi Tel Aviv
72
Pasibaigęs. 05-08 18:50
LKL
Žalgiris
92
Uniclub Casino-Juventus
62
Pasibaigęs. 05-08 20:00
Eurolyga
Monaco
79
Fenerbahce
80
Pasibaigęs. 05-08 22:00
Eurolyga
Barcelona
59
Olympiacos
63
Pasibaigęs. Vakar 18:00
LKL
Pieno žvaigždės
89
Rytas
124
Pasibaigęs. Vakar 18:50
LKL
Šiauliai
79
7bet-Lietkabelis
87
Pasibaigęs. Vakar 19:00
LKL
M Basket
81
Nevėžis-Optibet
93
05-24, 19:00
Eurolyga
Panathinaikos
0
Fenerbahce
0
05-24, 22:00
Eurolyga
Real Madrid
0
Olympiacos
0

Šaltas atkrintamųjų dušas: apstulbęs „Žalgiris“, likę rezervai ir būtinybė pabusti (3)

2023.04.27 11:20
Vilius Stalgaitis
Žurnalistas
„Barcelona“ – „Žalgiris“ rungtynių akimirka | „Žalgirio“ nuotr.

„Barcelona“ – „Žalgiris“ rungtynių akimirka | „Žalgirio“ nuotr.

 +22. Tokios didelės persvaros „Barcelonos“ klubas šiame Eurolygos sezone dar niekada nebuvo pasiekęs. Ir dabar tai padaro ne bet kur, o Eurolygos atkrintamųjų starte.

Didesnę pergalę „Žalgiris“ Eurolygos atkrintamosiose pastarąjį kartą šventė tik prieš dvejus metus, kai į „Zenit“ kojas nusivalė 26 taškų persvara. Dabartinis „Žalgirio“ pralaimėjimas tuo pačiu yra ir didžiausia šio sezono pirmųjų atkrintamųjų rungtynių nesėkmė.

„Žalgiris“ pirmose serijos rungtynėse prie esamų aplinkybių buvo pajėgus prilaikyti tik minimalią intrigos liepsną. Gali būti, kad vietiniai katalonų sirgaliai ta intriga netikėjo dar iš anksto. „Palau Blaugrana“ arena nebuvo sausakimša, mačo metu matėsi tuščių vietų, o šio teksto autoriui iki rungtynių likus maždaug porai valandų bilietų kasoje pasiteiravus, ar dar galima įsigyti bilietų, atsakymas buvo paprastas.

„Jei nesi iš Lietuvos, taip“, – mandagiu tonu angliškai, stipriu ispanišku akcentu viename prekybos langelyje atsakė vietos darbuotojas.

Daugiausiai „Barcos“ sirgalių grupės „Dracs“ užvedinėti vietos sirgaliai savo komandos žaidimu mėgavosi jau nuo pirmų mačo minučių. „Barcelona“ puolime gyveno komfortabiliai, o į savo krepšį per pirmąsias dešimt minučių praleido vos 13 taškų. Būtent tas pirmasis kėlinys ir uždavė toną visam mačui.

„Žalgiriui“ buvo sunku prisitaikyti prie situacijos, kai „Barcelona“ gynyboje keitėsi ginamaisiais. Kazio Maksvyčio komanda keletą kartų nesėkmingai mėgino forsuoti išsikeitimus, Isiaiah Taylorui atakuojant Nicolą Laprovittolą, tačiau ir šie variantai greitai sudegė.

Kiek „Žalgiris“ buvo išmušinėtas iš savo derinių ir situacijų parodo tiek skaičiai, tiek vadinamasis akies testas. Pastarasis – gana elementarus. „Žalgiris“ švaraus, tvarkingo ir paruošto metimo iš žaidimo neišsimetė pirmąsias septynias rungtynių minutes. Per šį laiką vieninteliai „Žalgirio“ taškai buvo Kevarriuso Hayeso metimas iš po krepšio po paties puolime atkovoto kamuolio. Taškai daugiau rinkti baudų metimais.

Skaičiai taip pat iškalbingi. Per du kėlinius „Žalgiris“ atliko viso labo vieną rezultatyvų perdavimą. Tai – sezono antirekordas. „Žalgiris“ taip pat pataikė vos vieną tritaškį iš aštuonių. Naudingumo balų skirtumas taip pat iškalbingas – 18 „Žalgirio“ prieš 65 „Barcelonos“.

Trečiame kėlinyje „Žalgiris“ kurį laiką dar laikėsi ties dešimties taškų skirtumo riba, tačiau tai veikiau buvo trumpalaikiai „Barcos“ atsipalaidavimo ženklai, dukart iš eilės į stipriąsias puses paleidus Igną Brazdeikį su Edgaru Ulanovu.

Neišvengta ir grubių komunikacijos klaidų. Kaip kad epizodas, kuomet Achille Polonara vienas liko stovėti prieš Kyle’ą Kuričių, kadangi žalgiriečiai netvarkingai atsirinko savo ginamuosius, o snaiperis šį aplaidumą baudė tolimu metimu. Arba K. Hayeso sprendimas Sertačui Šanli atiduoti visiškai laisvą metimą, kuomet visa Europa žino apie turko įgūdį mesti.

Tai tik lašas pavyzdžių, kuriuos galimai omenyje turėjo ir Edgaras Ulanovas, po mačo akcentavęs menką „Žalgirio“ patyrimą atkrintamosiose.

„Manau, šiandien daug grojo patirties stoka. Gal nesitikėjome, kad varžovais žais su tokia agresija, jie stipriai baudė, su įžaidėjais buvo sunku, Tayloras – ne ritme, jį labai išmušė“, – sakė kapitonas.

Kazys Maksvytis po mačo kalbėjo apie didelius jo komandos rezervus.

„Imant potencialą, kurio neišnaudojome, jis yra labai didelis. Tiek matant lietuvius, tiek užsieniečius“, – dėstė treneris.

To tikisi ir Šaras.

„Mums reikia pamiršti šias rungtynes, nes dabar laukiame „Žalgirio“ reakcijos“, – sakė katalonų vairininkas.

Tie K. Maksvyčio rezervai iš tiesų egzistuoja, tačiau tai labai stipriai susiję su I. Tayloro galimybėmis šioje serijoje žaisti visa jėga. Plika akimi žvelgiant į jo statistiką, tai neatrodo skaičiai žmogaus, kurio komandai žūtbūt reikėtų. Amerikietis renka po 8,2 taško ir 6 naudingumo balus. Tačiau skaičiai rodo, kad sveikas I. Tayloras „Žalgiriui“ yra būtinybė – dar iki išvykos į Barseloną „Žalgiris“ su amerikiečiu buvo sužaidęs 12 rungtynių, ir jam padedant, kauniečiai laimėjo net 9 mačus.

Kaip ir su žaidėjais vidurio puolėjo pozicijoje, taip ir gynėjų grandyje K. Maksvytis daug ieškojo, įžaidėjo pozicijoje optimalaus varianto besidairant išbandęs net tris variantus. Mačo staigmena tapo atakuojantis gynėjas Dovis Giedraitis. Būtetent jo du iš eilės metimai iš vidutinio nuotolio, o vėliau ir rezultatyvus perdavimas „Žalgirį“ bent trumpam buvo priartinęs iki „Barcelonos“ tempo.

Kad ir kaip niūriai atrodė „Žalgirio“ serijos startas, net ir netolimoje praeityje, atkrintamosiose sėkmingo prisikėlimo pavyzdžių toli ieškoti nereikia. 2019-ais metais pats „Žalgiris“ sutriuškintas pirmose tarpusavio rungtynėse su Stambulo „Fenerbahče“, atsitiesė antrajame mače, išlyginęs serijos rezultatą. Tais pačiais metais Vitorijos „Baskonia“ atkrintamosiose žaidė su dabar jau iš Eurolygos išspirta CSKA komanda, ir pirmąsias rungtynes pralaimėjo 26 taškų skirtumu, bet antrąsias laimėjo 10-ies taškų persvara.

Kad serijoje kažkas gims po pirmojo mačo neatrodė ir praėjusį sezoną toje pačioje „Palau Blaugrana“ arenoje, kai Miuncheno „Bayern“ pralaimėjo pirmą mačą 10 taškų skirtumu, bet antrajame sugebėjo suduoti smūgį atgal.

Gerosios praktikos pavyzdžių apstu – lieka bandyti tai pakartoti.

Vilius Stalgaitis
Žurnalistas
info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų