Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
-
Ispanija
-
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
-
Japonija
-
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
-
Brazilija
-
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
-
Kanada
-
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
-
Puerto Rikas
-
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
-
JAV
-
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
-
Graikija
-
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
-
Australija
-
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
-
Prancūzija
-
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
-
Vokietija
-
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
-
Serbija
-
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
-
Pietų Sudanas
-
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
-
Brazilija
-
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
-
Graikija
-
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
-
Ispanija
-
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
-
Vokietija
-
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
-
JAV
-
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
-
Pietų Sudanas
-

W.Szczesny gyvenimo istorija: tragiškai žuvusi sesuo, debiutas „Legia“ klube 15-os metų, praleistas laikas „Arsenal", kenčiami skausmai atremiant smūgius, psichologijos svarba futbole įkvepiančios Pasaulio taurės 2022 istorijos

2022.12.03 14:40
Wojciechas Szczesny | Scanpix nuotr.

Wojciechas Szczesny | Scanpix nuotr.

Prasidėjus 2022 metų Pasaulio taurės turnyrui Katare, „Sportas.lt“ kviečia susipažinti su turnyre dalyvaujančiais žaidėjais, kurių istorijos įkvepia futbolo aistruolius visame pasaulyje. Šį kartą papasakosime Lenkijos rinktinės vartų sargo Wojciecho Szczesny gyvenimo istoriją.

W.Szczesny gimė 1990 m. balandžio 18 dieną Varšuvoje, Lenkijoje. Jis savo futbolininko karjerą pradėjo gimtojo miesto Varšuvos „Legia“ klube ir debiutavo būdamas vos 15 metų amžiaus. Nepaisant to, jog profesionalo karjerą Lenkijos futbolininkas pradėjo tokiame ankstyvame amžiuje, jam prieš tai dar teko išbandyti kitus užsiėmimus. Pavyzdžiui, nuo septynerių iki devynerių metų jis lankė pramoginius šokius, nepaisant to, jog tai darydamas jautėsi šiek tiek „medinis“.

„Man dabar yra šiek tiek gėda apie tai kalbėti, bet pati pirmoji sporto šaka, kuria užsiėmiau, jei tai galima pavadinti sportu, buvo pramoginiai šokiai. Buvau aukštas ir tvirtas, tačiau man pavyko atlikti reikalingus judesius ir visą kitą“,- prisiminimais dalijosi W.Szczesny.

Wojciechas Szczesny | Instagram.com nuotr

Wojciechas Szczesny | Instagram.com nuotr

W.Szczesny 2006 metais prisijungė prie Londono „Arsenal“ komandos akademijos, o debiutavo būdamas 19 metų amžiaus 2009 m. rugsėjo mėnesį įvykusiose „Carling“ taurės rungtynėse su „West Brom“ futbolininkais. Tuo tarpu 2010 m. gruodžio mėnesį lenkas debiutavo Anglijos „Premier“ lygoje įvykusiame susitikime „Old Trafford“ stadione su „Manchester United“ klubu.

W.Szczesny 2014 m. lapkritį tapo tik 11-uoju vartininku „Arsenal“ klubo istorijoje, pasiekusiu 50 rungtynių ribą be praleistų įvarčių. Lenkijos vartų sargas gindamas „kanonierių“ ekipos garbę iš viso sužaidė 181 rungtynes ir per šį laikotarpį iškovojo dvi Anglijos FA taures bei vieną „Community Shield“ taurę.

Visgi „Arsenal“ nebuvo vienintelis Anglijos klubas, kuriame W.Szczesny žaidė. Debiutavęs pirmoje „Arsenal“ komandoje jis 2009 m. lapkritį buvo paskolintas „League One“ rungtyniavusiai „Brentford“, kad įgytų daugiau patirties. Jis šiame klube praleido vos šešis mėnesius, tačiau puikiai pasirodė. 2015 m. vasario mėn. klubo svetainėje surengtoje apklausoje gerbėjai jį išrinko geriausiu „Brentfordo“ dešimtmečio vartininku.

W.Szczesny tapo Lenkijos rinktinės nariu 2009 metais. Jis kartu su nacionaline komanda pirmose rungtynėse iškovojo pergalę 2009 m. lapkričio 18 d. draugiškame susitikime prieš Kanadą. Netrukus jis tapo pagrindiniu nacionalinės komandos vartų sargu.

2012 m. Lenkijoje ir Ukrainoje surengtas Europos futbolo čempionatas susiklostė W.Szczesny ne pagal planą. Atidarymo rungtynėse su Graikija Lenkijos vartų sargas 68-ąją minutę buvo išvarytas iš aikštės dėl pražangos prieš Dimitris Salpingidis ir daugiau šiame turnyre nebepasirodė.

Jei W.Szczesny tikrai iki šiol nori pamiršti savo pasirodymą šiame Europos futbolo čempionate, tai Lenkijos iškovota pirmoji pergalė prieš Vokietiją Varšuvos nacionaliniame stadione 2014 m. spalio mėnesį tapo viena iš įsimintiniausių jo karjeros akimirkų. Lenkijos žiniasklaida išrinko W.Szczesny geriausiu šio susitikimo žaidėju dėl daugybės atremtų smūgių prieš tuometinius pasaulio čempionus.

Wojciechui visada buvo lemta būti vartininku. Jo tėvas Maciejus Szczesny taip pat septynis kartus gynė Lenkijos rinktinės vartus nuo 1991 iki 1996 metų. Jo tėvas karjeros metu iškovojo keturis lygos titulus Lenkijoje su keturiomis skirtingomis komandomis – Varšuvos „Legia“, Lodzės „Widzew“, Varšuvos „Polonia“ ir Krokuvos „Wisla“.

W.Szczesny turi vyresnį brolį Janą, kuris taip pat yra futbolininkas. Janui Szczesny yra 35 metai ir jis prieš kurį laiką žaidė Varšuvos „Gwardia“. Sostinėje jis atidarė ir futbolo mokyklą vaikams – „Kraina Futbolu“. Visgi ne visi žino, kad vartininkas turėjo ir seserį Nataliją. Ji tragiškai žuvo nelaimingo atsitikimo metu žaidimų aikštelėje 1987 metais, likus trejiems metams iki Wojciecho gimimo. Į įvykio vietą atskubėjo greitoji medicinos pagalba, mergina buvo išvežta į ligoninę. Dėl daugybės lūžių ir kaukolės bei smegenų sužalojimų jos buvo neįmanoma išgelbėti. Wojciecho sesuo Natalija mirė po dviejų dienų – 1987 metų balandžio 11 dieną.

Wojciechas Szczesny | Scanpix nuotr.

Wojciechas Szczesny | Scanpix nuotr.

W.Szczesny kartą patyrė nelaimę „Arsenal“ sporto salėje. Lenkijos futbolininkas 2008 m. lapkritį prarado pusiausvyrą, o sunkus strypas, kurį jis kėlė, sulaužė abu dilbius. Jam į rankas reikėjo implantuoti metalines plokštes, dėl šio incidento jį vis dar puošia randai:

„Sakau, kad vienas randas iš karo, o kitas – nuo ryklio įkandimo“, – juokavo Lenkijos vartų sargas.

W.Szczesnyneseniai aptarė psichologinių treniruočių svarbą futbole ir problemas, su kuriomis jis susidūrė pastaraisiais metais.

„Absurdiška, kad 2022 metais profesionalūs klubai neturi privalomo žaidėjų psichologinio lavinimo. Padarykite interviu su bet kuriuo žaidėju ir jis jums pasakys, kad 70% jų pasirodymai priklauso nuo to, kas dedasi galvose. Šiuo metu 100% privalomos treniruotės yra fizinės. Klubuose dirba psichologai, žaidėjai, jei nori, gali naudotis jų paslaugomis, tačiau tai nėra privaloma“,- teigė lenkas.

Lenkijos vartų sargas taip pat atskleidė, kad vis dar kenčia problemas dėl rankų lūžio, kurį patyrė būdamas paauglys.

„Kiekvienas smūgio atrėmimas man yra skausmingas. Per daug apie tai nekalbu, nes esu pripratęs. Jei išimčiau metalines plokštes iš rankų, tai gal ir padėtų, bet atsigavimas užtruktų kelis mėnesius. Su pirštinėmis radau sprendimą, kuris šiek tiek padeda, bet iki 2018-ųjų patyriau situacijų, kai skausmas buvo toks didelis, kad po treniruotės negalėjau nusiimti pirštinių ar atidaryti vandens buteliuko“,- pasakojo W.Szczesny. 

info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų