Pasibaigęs. 05-05 17:20
LKL
Wolves
97
Žalgiris
93
Pasibaigęs. 05-05 19:30
LKL
Šiauliai
104
Neptūnas
98
Pasibaigęs. 05-06 18:50
LKL
7bet-Lietkabelis
92
Nevėžis-Optibet
93
Pasibaigęs. 05-07 21:15
Eurolyga
Panathinaikos
81
Maccabi Tel Aviv
72
Pasibaigęs. 05-08 18:50
LKL
Žalgiris
92
Uniclub Casino-Juventus
62
Pasibaigęs. 05-08 20:00
Eurolyga
Monaco
79
Fenerbahce
80
Pasibaigęs. 05-08 22:00
Eurolyga
Barcelona
59
Olympiacos
63
Pasibaigęs. Vakar 18:00
LKL
Pieno žvaigždės
89
Rytas
124
Pasibaigęs. Vakar 18:50
LKL
Šiauliai
79
7bet-Lietkabelis
87
Pasibaigęs. Vakar 19:00
LKL
M Basket
81
Nevėžis-Optibet
93
05-24, 19:00
Eurolyga
Panathinaikos
0
Fenerbahce
0
05-24, 22:00
Eurolyga
Real Madrid
0
Olympiacos
0

Europos moterų rankinio čempionato skandalai: ispanių tyčia praleistas įvartis, slapta kamera serbių treniruotėje ir protestai prieš teisėjas

2022.11.22 19:05
Europos moterų rankinio čempionato skandalai | „Twitter“ nuotr.

Europos moterų rankinio čempionato skandalai | „Twitter“ nuotr.

 Neseniai baigėsi kiek ilgiau nei dvi savaites trukęs Europos moterų rankinio čempionatas, kurį organizavo Slovėnija, Šiaurės Makedonija ir Juodkalnija. Šių metų pirmenybės išsiskyrė ne tik dramatiškomis rungtynėmis, bet ir įvairiais skandalais.

Šnipinėjimo skandalas

Prieš lapkričio 8 d. vykusias B grupės rungtynės su slovėnėmis Serbijos rankininkės paskutinės treniruotės metu tribūnose pastebėjo paliktas kartonines dėžes. Priėjus arčiau, pastebėta, kad abiejose dėžėse yra išpjautos nedidelės skylutės. Dėžėse rastas telefonas ir planšetė. Jų abiejų kameros buvo nukreiptos taip, kad pro minėtas skylutes filmuotų serbių treniruotę.

„Akivaizdu, kad jos norėjo slapta nufilmuoti mūsų treniruotę“, - „Novosti“ sakė Serbijos rinktinės kapitonė Jelena Lavko.

Slovėnijos rinktinė po kiek laiko pripažino, kad tai buvo jų kameros ir pateikė sunkiai suvokiamą pasiteisinimą. Anot slovėnų, vienai rinktinės narių buvo ruošiamas slaptas gimtadienio vakarėlis ir kameros neva buvo paslėptos tam, kad nufilmuotų gimtadienį šventusios rinktinės narės reakciją. Slovėnai aiškino, kad vėliau tiesiog pamiršo pasiimti savo telefoną ir planšetę.

Europos rankinio federacijos atstovas Thomas Schoneichas pareiškė, kad tokie įvykiai „meta šešėlį“ ant rankinio sporto, tačiau Slovėnijos rinktinė vis tiek atsipirko tik įspėjimu.

Slovėnės rungtynes prieš serbes galiausiai laimėjo – 27:24.

Ispanių tyčia praleistas įvartis

D grupėje susiklostė tokia situacija, kad dėl dviejų likusių kelialapių į antrąjį etapą kovojo trys rinktinės – Lenkija, Vokietija ir Ispanija. Lenkės 23:25 nusileido vokietėms, bet 22:21 įveikė ispanes. Paskutiniame ture ispanės prieš vokietes pirmavo 23:20. Tokiu atveju tolyn būtų žengusios ispanės ir lenkės, o dėl pralaimėto tarpusavio mačo ispanės į antrąjį etapą nebūtų nusinešusios nė vieno įskaitinio taško. Ispanėms būtų buvę naudingiau į antrąjį etapą „nusivesti“ vokietes ir startuoti ten su 2 įskaitiniais taškais.

Paskutinę ispanių ir vokiečių rungtynių minutę prasidėjo keisti dalykai. Likus 50 sek. Jennifer Gutierrez pametė kamuolį ir suteikė progą vokietėms atakuoti. Ispanės paskutinėmis sekundėmis gynėsi labai vangiai ir vokietės pelnė įvartį (23:21). Po vokiečių metimo kai kurios ispanės net iškėlė rankas į viršų ir džiaugėsi dėl varžovių sėkmės. Rungtynės taip ir baigėsi, o lenkės buvo paliktos už borto.

Lenkijoje kilo didelis pasipiktinimas dėl tokio ispanių elgesio, bet EHF nusprendė nepradėti tyrimo.

Protestai prieš teisėjas

Kaip įprasta, čempionate netrūko ir nusiskundimų dėl teisėjų darbo. Ypač nepatenkintos buvo rumunės. Jos skundėsi teisėjų darbu po nesėkmės prieš olandes (28:29), o dar labiau susinervino, kai 34:35 nusileido šeimininkėms juodkalnietėms.

„Rumunija nusipelno daugiau pagarbos. Tai, kas nutiko praėjusią naktį, pamina visus garbingo žaidimo principus. Tai liūdnas įvykis visam rankiniui“, - sakė Rumunijos rinktinės kapitonė Cristina Neagu.

Norvegijos rankinio ekspertas Gunnaras Pettersenas po rungtynių pareiškė, kad per savo gyvenimą nebuvo matęs tokio prasto teisėjavimo aukščiausiame lygyje.

Paskutinėse rungtynėse su vokietėmis rumunės ruošė protestą. Anot „Digi Sport“, rumunės planavo pasirodyti aikštėje su marškinėliais, ant kurių būtų užrašyta – „gerbkite mūsų darbą“. Visgi, Rumunijos rinktinės personalas perkalbėjo žaidėjas, nes nerimavo, kad dėl to rinktinei būtų pritaikytos ilgalaikės sankcijos. Su minėtais marškinėliais žaidėjo įsiamžino tik rūbinėje.

C.Neagu paskelbė, kad daugiau rinktinėje nebežais, apie galimą pasitraukimą užsiminė kita rumunė Crina Pintea, pareiškusi, kad nemato prasmės rungtyniauti dėl „užkulisinių žaidimų“.

Rumunijos rankinio federacijos prezidentas Constantinas Dinas iš pradžių pareiškė, jog teisėjos rungtynėse su Juodkalnija padarė daugiau nei 30 klaidų, iš kurių daugelis buvo nenaudingos rumunėms. Visgi, po kelių dienų jis kažkodėl kardinaliai pakeitė savo poziciją, pažymėdamas, kad rumunių niekas „neapvogė“ ir kad teisėjos joms padėjo labiau nei juodkalnietėms.

C.Neagu greitai sukritikavo pasikeitusią C.Dino poziciją, o Rumunijoje buvo sukurta peticija, raginanti federacijos prezidentą trauktis iš posto.

Apie tai, kad teisėjos galimai palaikė juodkalnietes, kalbėjo ir Prancūzijos rankininkės, kurios mažajame finale patyrė sensacingą pralaimėjimą.

„Po šių rungtynių jaučiu pasišlykštėjimą. Mes patyrėme neteisybę“, - sakė Prancūzijos rinktinės kapitonė Estelle Nze Minko.

„Rungtynės buvo absurdiškos. Bandėme vytis varžoves, bet naikindamos deficitą dar turėjome kovoti ir su teisėjomis. Buvo labai sunku. Nenoriu vartoti žodžio „vagystė“, pasakysiu tik tiek, kad teisėjos mums tikrai nepadėjo“, - teigė Prancūzijos rankininkė Grace Zaadi.

Piktas buvo ir prancūzių treneris Olivier Krumbholzas: „Akivaizdu, kad varžovės turėjo 9 žaidėjas aikštėje visų rungtynių metu. Užjaučiu rankinį, kaip sportą. Teisėjavimo kokybė čia krito į neregėtas žemumas. Tos komandos, kurios žaidžia namuose, aikštėje gali daryti ką nori“.

info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų