Pasibaigęs. 05-05 17:20
LKL
Wolves
97
Žalgiris
93
Pasibaigęs. 05-05 19:30
LKL
Šiauliai
104
Neptūnas
98
Pasibaigęs. 05-06 18:50
LKL
7bet-Lietkabelis
92
Nevėžis-Optibet
93
Pasibaigęs. 05-07 21:15
Eurolyga
Panathinaikos
81
Maccabi Tel Aviv
72
Pasibaigęs. 05-08 18:50
LKL
Žalgiris
92
Uniclub Casino-Juventus
62
Pasibaigęs. 05-08 20:00
Eurolyga
Monaco
79
Fenerbahce
80
Pasibaigęs. 05-08 22:00
Eurolyga
Barcelona
59
Olympiacos
63
Pasibaigęs. Vakar 18:00
LKL
Pieno žvaigždės
89
Rytas
124
Pasibaigęs. Vakar 18:50
LKL
Šiauliai
79
7bet-Lietkabelis
87
Pasibaigęs. Vakar 19:00
LKL
M Basket
81
Nevėžis-Optibet
93
05-24, 19:00
Eurolyga
Panathinaikos
0
Fenerbahce
0
05-24, 22:00
Eurolyga
Real Madrid
0
Olympiacos
0

G.Pandevas: „Makedonijos Karalius“ po 20 metų pastangų atvedęs savo šalį į Europos čempionatą išskirtinės futbolininkų istorijos

2021.06.15 08:00
Aurimas Adomaitis
Sportas.lt žurnalistas
Goranas Pandevas | Organizatorių nuotr.

Goranas Pandevas | Organizatorių nuotr.

Prasidėjus „Euro 2020“ futbolo čempionatui, „Sportas.lt“ kviečia susipažinti su turnyre dalyvausiančiais žaidėjais, kurių istorijos įkvepia ne vieną futbolo aistruolį pasaulyje.

Jei Švedija turi Zlataną Ibrahimovičių (tik jis dėl traumos praleidžia Euro 2020, - aut. pastaba), tai Europos čempionato debiutantė Šiaurės Makedonija turi Goraną Pandevą. Šiek tiek vyresni futbolo fanai tikrai atsimena šį žaidėją, kuris profesionaliai futbolą žaisti pradėjo dar 2000-aisiais.

Taip, G.Pandevui jau 37-eri, bet šis makedonas vis dar žaidžia aukščiausiame lygyje ir yra tikras rinktinės lyderis, kuris atiduos visas jėgas, kad Šiaurės Makedonija galėtų dar labiau juo didžiuotis.

„Makedonijos Karaliumi“ vadinamas futbolininkas, galintis žaisti visose puolimo pozicijose ar net arčiau saugų linijos, tokią pravardę užsitarnavo ne veltui.

Goranas Pandevas | Organizatorių nuotr.

Goranas Pandevas | Organizatorių nuotr.

Vyriausias kada nors Šiaurės Makedonijos aprangą vilkėjęs futbolininkas savo šalies garbę gynė jau 118 rungtynių ir įmušė 37 įvarčius – tai du rekordai. Tačiau vienas įvartis iš tų 37 jam yra pats svarbiausias ir jis buvo įmuštas visai neseniai.

2020 metų lapkričio 12 dieną G.Pandevas pelnė vienintelį įvartį į Sakartvelo vartus, o iškovota pergalė 1:0 būtent ir leido Šiaurės Makedonijai pirmą kartą istorijoje patekti į Europos čempionatą.

Vienas įvartis, kuris visai Šiaurės Makedonijai atnešė euforiją, buvo įmuštas geriausio šalies futbolininko istorijoje. Ar dar galėtumėte sugalvoti geresnį scenarijų?

Šiaurės Makedonijos treneris Igoris Angelovski, kuris yra tik 8 metais vyresnis už G.Pandevą, tose rungtynėse apsiverkė džiaugsmo ašaromis.

Per savo 20 metų karjerą G.Pandevas svajojo atvesti Šiaurės Makedoniją į Europos ar Pasaulio čempionatą ir jam pagaliau tai pavyko. Bet iki šios akimirkos buvo ilgas kelias, kuris parodo, kad visada turi tikėti savimi ir, kad nuostabios akimirkos gali ateiti bet kada.

1983 metais Strumicos mieste gimęs futbolininkas šią sporto šaką pasirinko nuo mažų dienų ir kaip kiekvienas jaunas makedonas lygiavosi ir užaugo stebėdamas Darko Pančevo žaidimą. Tai pirmasis gerai žinomas makedonas, kuris sužibėjo tuometinės Jugoslavijos rinktinėje.

Savo futbolininko kelią G.Pandevas pradėjo „Belasica“ klube, bet pats puolėjas buvo didelis Belgrado „Partizan“ fanas ir svajojo žaisti šioje komandoje.

Ta svajonė galėjo išsipildyti 2001 metų vasarą, kuomet „Partizan“ pradėjo domėtis G.Pandevu, įmušusiu net 6 įvarčius per 18 rungtynių savo debiutiniame „Belasica“ klubo sezone.

Tačiau greitai ši svajonė pasikeitė į nesuvokiamą pasiūlymą – garsusis Milano „Inter“, kuriame kadaise žaidė ir G.Pandevo idealas D.Pančevas, atkreipė dėmesį į jauną makedoną. Tokio klubo pasiūlymo būdamas vos 18 metų G.Pandevas atsisakyti tiesiog negalėjo

„Buvo gandų, kad Aco Stojkovas ir aš kelsimės į „Partizan“, bet paskutinę sekundę sulaukėme Milano „Inter“ dėmesio. Aco vėliau žaidė už „Partizan“, bet aš ne. Tuo metu aš pasukau kita kryptimi ir abejoju ar kada žaisiu už „Partizan“. Italijoje jaučiuosi gerai ir nemanau, kad ją paliksiu“, – prisiminimais pasidalino G.Pandevas.

Taigi, 2001 metais G.Pandevas apsivilko Milano „Inter“ aprangą, bet jo karjeros pradžia Italijoje nebuvo tokia sėkminga, kaip jis tikėjosi. Pirmais metais makedonas išvis nesulaukė žaidimo laiko ir komandoje nedebiutavo, o kitą sezoną jis buvo paskolintas „Spezia“ klubui, kuriame per 22 mačus pelnė tik 4 įvarčius. Dar kitą sezoną puolėjas buvo paskolintas „Ancona“ klubui, bet ten jis pasirodė dar prasčiau – vos 1 įvartis per 20 rungtynių.

2004 metais „Inter“ klubas jį iškeitė. Mainuose dalyvavo Dejanas Stankovičius, kuris iš „Lazio“ persikėlė į „Inter“, o G.Pandevo karjera nukrypo į „Lazio“ klubą.

Į šį perėjimą mažai kas sureagavo ir „Lazio“ fanai nesitikėjo, kad kol kas sunkiai Italijoje pritampantis G.Pandevas atneš komandai naudos. Tačiau puolėjas įrodė priešingai – „Lazio“ klube jis praleido net penkerius metus, sužaidė 159 lygos rungtynes ir įmušė 48 įvarčius, vienas iš kurių buvo įspūdingas įvartis į Turino „Juventus“ vartus, pavartęs Cannavaro, Thuramo, Zambrotta ir Buffono gynybą pajuokos objektu.

2009 metais G.Pandevas pelnė ir savo pirmąjį „hat-tricką“ už „Lazio“ į „Reggina“ ekipos vartus, o tų pačių metų vasarą puolėjas panoro palikti „Lazio“ ir keltis į kitą klubą.

Tačiau tada prasidėjo pykčiai su klubo prezidentu Claudio Lotito, kuris nebuvo patenkintas puolėjo noru. Jis „užšaldė“ G.Pandevą, kuris ateinančius keturis mėnesius turėjo treniruotis individualiai, buvo atribotas nuo komandos ir visiškai nežaidė. Per tą periodą Sankt Peterburgo „Zenit“ už G.Pandevą pateikė 13 milijonų eurų pasiūlymą, bet C.Lotito norėjo 15 milijonų ir galiausiai nei vienai pusei susitarti nepavyko, o G.Pandevas ir toliau buvo „ištremtasis“.

„Mano laikas „Lazio“ klube pasibaigė. Man reikia motyvacijos ir aš noriu žaisti už kitą komandą. Klubo vadovas puikiai žino visą situaciją. Jis nėra laimingas, bet aš tikiuosi, kad bus rasta išeitis, tenkinanti visas puses. „Lazio“ klube praleidau penkis puikius metus, tikėjausi, kad sulauksiu naujos sutarties, bet taip neįvyko ir aš nusprendžiau išvykti“, – tada situaciją komentavo pats G.Pandevas.

Dėl tokio C.Lotito elgesio G.Pandevas kreipėsi į teismą, kuris 2009 metų gruodžio 23 dieną priėmė teigiamą sprendimą makedono atžvilgiu – „Lazio“ turėjo leisti G.Pandevui išvykti ir dar sumokėti 170 tūkstančių eurų kompensaciją.

Goranas Pandevas | Organizatorių nuotr.

Goranas Pandevas | Organizatorių nuotr.

Laisvuoju agentu tapęs futbolininkas 2010 metų sausį sulaukė antrojo šanso Milano „Inter“ klube – puolėjas pasirašė ketverių su puse metų sutartį, o Jose Mourinho suprato, kad anksčiau „Inter“ padarė klaidą, paleisdami makedoną.

Antrasis bandymas G.Pandevui buvo sėkmingesnis. Jis dvejus metus žaidė reguliariai ir nors pelnė tik 5 įvarčius, tačiau tapo istorine „Inter“ dalimi, kuri laimėjo visus tris įmanomus trofėjus – „Serie A“, Italijos taurę ir Čempionų lygą. Taip G.Pandevas tapo pirmuoju makedonu istorijoje, laimėjusiu Čempionų lygą.

2011 metų sezone G.Pandevas sužaidė paskutines rungtynes už „Inter“ ir tada buvo paskolintas „Napoli“ klubui. Savo pirmajame sezone G.Pandevas Neapolyje sužaidė 30 rungtynių ir pelnė 6 įvarčius. Dažniausiai makedonas aikštėje pakeisdavo Edinsoną Cavanį, o sezono pabaigoje G.Pandevas atliko rezultatyvų perdavimą Italijos taurės finale prieš „Juventus“ bei taip padėjo „Napoli“ klubui laimėti 2:0. Tai buvo ketvirtoji G.Pandevo Italijos taurė iš eilės, po kurios „Napoli“ puolėjui pasiūlė pilnavertę sutartį. Puolėjas dėl jos sutiko net susimažinti savo atlyginimą, o dėl to jį gyrė ir „Napoli“ prezidentas Aurelio De Laurentis.

Goranas Pandevas | Organizatorių nuotr.

Goranas Pandevas | Organizatorių nuotr.

2013 metais, svarbia „Napoli“ dalimi tapęs makedonas, iškovojo dar vieną Italijos taurę su Neapolio klubu, bet jau kitą sezoną G.Pandevas persikėlė į Turkiją – Stambulo „Galatasaray“. Visgi, Turkijoje makedonas savo talento neparodė, jis sužaidė vos 4 lygos rungtynes ir įvarčių neįmušė. Geriau puolėjui sekėsi Turkijos taurėje, kur jis per 10 rungtynių įmušė 7 įvarčius, tačiau po tokio prasto sezono G.Pandevas neužsibuvo Turkijoje ir sugrįžo į Italiją, šįkart „Genoa“ klubą.

Nors kai kas jau pradėjo abejoti G.Pandevo žaidimo kokybe ir manė, kad puolėjui artėja karjeros pabaiga, pats G.Pandevas savimi neabejojo ir buvo tikras, kad jis dar gali žaisti aukščiausiame lygyje. Nors per savo pirmą sezoną „Genoa“ gretose puolėjas įvarčių neįmušė, tačiau po to įvarčiai pradėjo kristi. Ne vieną sezoną „Genoa“ išsaugojo savo vietą „Serie A“ lygoje būtent dėl makedono įvarčių.

Jis vis dar gina „Genoa“ komandos garbę, o per paskutinius du sezonus pelnė net 16 įvarčių ir visiems demonstruoja, kad senas arklys vagos tikrai negadina.

Puolėjas taip pat niekada nesvarstė baigti karjeros rinktinėje, nepaisant savo amžiaus. Gyva ir vis dar žaidžianti Makedonijos legenda visada atsiliepdavo į rinktinės kvietimus, o jo įspūdinga karjera Italijoje pagaliau yra vainikuota ir nacionalinėje rinktinėje – G.Pandevas atvedė Šiaurės Makedoniją į Europos čempionatą ir savo patirtimi galės pasidalinti su platesne auditorija.

Tiesa, ta patirtimi G.Pandevas dalintis pradėjo dar prieš 11 metrų, kuomet įkūrė savo vardo akademiją, o jos pagrindinė komanda jau žaidžia stipriausioje Makedonijos futbolo lygoje bei turo savo atstovų toje pačioje Makedonijos rinktinėje. O dabar - eilė Europos čempionatui, kuriame G.Pandevas jau pelnė savo pirmąjį įvartį!

Aurimas Adomaitis
Sportas.lt žurnalistas
info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų