Kaip maitintis sportuojant?
Maistas | Organizatorių nuotr.
Maisto produktų kaina esamu metu neabejotinai lemia Lietuvos gyventojų maisto produktų pasirinkimą ir mitybos įpročius. Nepaisant to, prekyboje galima rasti pigesnių daržovių ir vaisių (kopūstai, morkos, salierai, obuoliai, žalialapės daržovės ir t.t.). Skonis ne mažiau svarbus pasirenkant maisto produktus vartojimui. Vien valgant tai, kas skanu, sunku formuoti tinkamus mitybos įpročius. Visgi, po intensyvių sporto pratybų suvartojus saldų baltymų ir angliavandenių turintį pieno kokteilį, jis nepakenks, o priešingai, paspartins raumenų atsigavimo procesus.
Verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad sportuojant rekomenduojami individualūs mitybos ypatumai priklauso nuo daugelio veiksnių: fizinio krūvio pobūdžio, trukmės, keliamų sportinių tikslų. Tačiau bazinė, sveikatai palanki mityba turi būti tokia, kada kelis kartus per dieną vartojama grūdinių produktų (dažniau rinktis pilno grūdo, neapdorotus gaminius), šviežių daržovių ir vaisių (bent 400-500 g per dieną). Reikia nepamiršti baltymų, nepakeičiamųjų aminorūgščių, esančių liesoje raudonoje mėsoje (pavyzdžiui, liesa jautiena), paukštienoje (vištiena, kalakutiena be odelės), žuvyje, pieno produktuose (neriebus pienas, varškė, jogurtai, sūriai), ir jais maisto racioną papildyti kasdien ar rečiau.
Mityboje dalį vartojamos mėsos galima pakeisti ankštinėmis kultūromis (pupelės, avinžirniai ir pan.). Baltojo cukraus, saldumynų, konditerijos gaminių, gyvūninės kilmės riebalų vartojimas turi būti saikingas. Pastaruosius būtina keisti augaliniais aliejais. Būtina per dieną išgerti pakankamą vandens ir gėrimų kiekį, laikytis optimalaus mitybos režimo, valgyti 5-6 kartus per dieną tuo pačiu metu ir pan. Siekiant išvengti kai kurių medžiagų trūkumo mityboje, sportuojant rekomenduojama vartoti maisto papildus.
sc.vu.lt/sveikata